Inundatiile din luna iulie, care au afectat zeci de judete ale tarii, au produs pagube de peste 2.300 miliarde de lei noi, conform evaluarii efectuate pana in prezent, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, chestorul general Nicolae Berechet, secretar general al MAI. "Aceste pagube se regasesc in distrugerea sau avarierea a 100 kilometri de diguri, 750 de kilometri de aparatori de mal, a peste 3.000 de kilometri de drumuri nationale, judetene si comunale, 699 poduri si 1.500 de podete, retelelor de utilitati, 25.000 de case, 45.000 de fantani, 300.000 ha cultivate, 160 de scoli, primarii, dispensare, biserici", a mai spus chestorul Berechet.

Oficialul MAI a precizat ca este necesar ca in bugetul anului 2006 sa fie prevazuta dotarea corespunzatoare a Inspectoratelor Generale pentru Situatii de Urgenta cu mijloace de interventie in caz de dezastre naturale. "Anul 2006 va insemna mult mai multe dotari in magaziile aproape goale ale MAI", a spus Berechet. Acesta a adresat un apel catre populatia din zona rurala sa respecte, in viitor, avertizarile de evacuare primite din partea autoritatilor si a solicitat acestora sa evacueze cu forta, fara a obstructiona fizic, acele persoane care manifesta reticenta in a parasi gospodariile amenintate de dezastru.

De asemenea, secretarul general al MAI a precizat ca se va efectua o ancheta la toate primariile din localitatile afectate, pentru a se stabili responsabilitatea celor care au autorizat constructia de case in apropierea imediata a albiilor raurilor, incalcand, astfel, normele in vigoare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.