Intre 3 si 17 iulie 2005, la Facultatea Nicolae Titulescu din Bucuresti, organizatia studenteasca Voluntari pentru Idei si Proiecte (www.vipromania.com) a desfasurat cea de-a sasea editie a Scolii de Vara “Romania Secolului XXI” (www.scoaladevara.com) . Proiectul, devenit deja traditie , a pornit ca o dorinta a studentilor de a intra in interactiune cu personalitatile momentului, dintr-o simpla nevoie de a comunica; apoi s-a creat o comunitate, cea a viitorilor problem solvers ai Romaniei.

Cei 25 de participanti, studenti si masteranzi romani, din tara si din strainatate, cu varsta intre 20 - 25 de ani, au asistat pe parcursul celor 2 saptamani la discutii, seminarii, workshopuri, traininguri si intalniri pe o tema de actualitate: societatea civila. Tema editiei de anul acesta a Scolii de Vara , intitulata sugestiv "Societatea civila : instructiuni de folosire" a fost un subiect de discutie complex si contradictoriu in acelasi timp intre participanti, organizatori si cei peste 22 de invitati de marca ai Scolii de Vara "Romania Secolului XXI". Printre acestia s-au remarcat nume sonore din mediul nonguvernamental, politic, economic si cultural romanesc, precum Cristian Parvulescu (Presedintele ProDemocratia), Renate Weber (Consilier Prezidential), Vintila Mihailescu (Directorul Muzeului Taranului Roman), Dorel Sandor (Director al Centrului de Studii si Analiza Politica), Dan Puric (regizor al TNB), Mircea Toma si echipa de la Agentia de monitorizare a Presei, Ioan T. Morar and Co. de la Academia Catavencu, Mircea Vasilescu (Redactor Sef Dilema Veche), Radu Mateescu (Presedinte Fundatia Concept), Cristian Tabara (realizator TV), Eric Kish ( vicepresedinte Rompetrol) etc.

Dupa spusele project managerului proiectului , Marina Neagu, viitoarea Presedinta a organizatiei VIP "au fost 2 saptamani de sare si piper, cu vizita la Guvern sau cu barca in Cismigiu". Pe langa distractie, cei 25 de participanti si invitatii Scolii De Vara "Romania Secolului XXI" au abordat subiecte dintre cele mai controversate: "Ce este societatea civila?", "Evolutia electoratului in Romania catre un vot responsabil", "Dreptul la libera exprimarea al romanilor", "Raspunderea Sociala Corporatista - CSR", "Perspectivele sectorului nonguvernamental" etc. S-au analizat mari campanii sociale precum "Nu da spaga", "Salvati Vama Veche" sau "Nu discriminarii". S-au realizat si doua concursuri: unul de fotografie, sponsorizat de HP ("Surprinde Societatea Civila") si unul de proiecte virtuale , jurizat de Andreea Sorescu, FDSC.

Finalul celei de-a sasea editii a Scolii de Vara "Romania Secolului XXI" s-a materializat ca si in cadrul tuturor celorlate editii prin crearea unei declaratii comune, un testimonial pe care cei 25 de participanti il lasa generatiilor viitoare .

" Noi, tineri actori in societatea civila, consideram ca intr-o societate democratica, autoritatea trebuie sa accepte ca societatea civila poate fi, la randul ei, o sursa de "autoritate", un al treilea sector ce functioneaza alaturi de cel institutional si cel economic[…]"

"Dupa multitudinea de contradictii, contrarietati - pe de o parte si compromisuri, intelegeri si pareri comune - concluziile noastre sunt: Realizeaza faptul ca faci parte dintr-un mediu in care interesele tale sunt din ce in ce mai diluate in relatia ta cu statul si cu economicul! Trezeste-te! Deschide ochii! Implica-te! Asociaza-te! "Fa-o" aici si acum! Pentru ca EU POT, NOI PUTEM!"

Intr-un interviu acordat in exclusivitate 9am.ro de catre unul dintre participantii Scolii de Vara iata ce ne-a declarat acesta:

"Nu ma interesa atat societatea civila, cat invitatii, oameni respectati in domeniul lor, pe care vroiam sa-i inspectez, sa le observ gesturile, cum isi poarta parul, ca au negi, cosuri, cum rationeaza si daca sunt luati de val si de numele lor, etc. de fapt vroiam sa le identific principiile dupa care merg."[…] "Am obtinut insa mai mult decat atat. Lucruri la care nu ma asteptam. si vreau sa va multumesc voua tuturor pt ca m-ati facut sa ma simt BINE…" - Ovidiu Cocieru, la finalul celor 2 saptamani.

Cristian Parvulescu, unul dintre invitati, afirma: "A sasea editie a Scolii de Vara organizata de VIP a fost un bun prilej pentru dezbateri. Este o dovada ca […]".
"Intrebartile voastre sunt mai pretioase decat raspunsurile noastre. Cand veti si raspunde vom avea o alta lume", spunea Dorel Sandor.

"Dupa intalnirea cu voi imi dau seama ca secolul XXI "a inceput bine". Abia astept sa ajungeti voi la putere. […] O sa ma bucur ca voi trai intr-o lume mai buna." Mircea Vasilescu, redactor sef Dilema Veche.

Petrecerea de final a fost organizata in club Tipsy. Sponsorul principal al proiectului a fost Coca-Cola. Partenerii principali au fost CEC, Impact si Niro. Armostrong Group, Facultatea Nicolae Titulescu, Asociatia Pro Democratia si FDSC au sprijinit initiativa voluntarilor VIP. Partenerii media ai Scolii de Vara "Romania Secolui XXI" au fost Academia Catavencu, B-24-Fun, Idei in Dialog, Cotidianul, Revista 22, Cariere, Dilema Veche, 9am.ro, wall-street.ro, ejobs si Radio 21.

"Poveste, experienta, munca, satisfactie, sfarsit" - Scoala de vara "Romania Secolului XXI", un proiect VIP Romania


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.