Aproape trei sferturi dintre romani cred ca fara mita sau trafic de influenta nu poti reusi in Romania, in conditiile in care fenomenul coruptiei a crescut in ultimii cinci ani.

  • Cata spaga dau romanii pe an?

75% dintre romani cred ca in ultimii cinci ani a crescut coruptia in Romania, in timp ce 6% cred ca s-a redus, iar 13% sunt de parere ca nivelul coruptiei nu s-a modificat, arata un sondaj de opinie realizat de CSOP.

Armata continua sa fie institutia cu cel mai ridicat grad de incredere, 51%, urmata de institutiile deeducatie (43%), de primarii (39%), institutii de sanatate publica (31%), Consiliul Judetean (26%) si Prefectura (25%).

13% dintre romani spun ca au dat mita in ultimele 12 luni in timp ce 80% nu au oferit. Procentul celor care au dat mita este mai ridicat in Bucuresti si mai scazut in mediul rural, precum si categoriile cu venituri mai reduse si minoritati etnice, arata studiul. Valoarea cumulata medie a spagilor pe individ este de 574 de RON pe o perioada de 12 luni, citeaza Realitatea.

  • Valoarea cumulata, medie, a mitei oferite de un roman este de 574 de lei anual

Aproape trei sferturi dintre respondenti cred ca nu poti reusi in Romania fara sa apelezi la mijloace mai putin legitime- mita sau traficul de influenta, in timp ce 27% cred ca se poate, scrie Adevarul.

"Se constata faptul ca un procent mai redus de tineri (68% fata de 75% media esantionului) apreciaza ca nivelul coruptiei a crescut. Aceeasi tendinta se constata si pentru locuitorii Bucurestiului (67%) si grupurile etnice minoritare principale (65% pentru romi si 66% la maghiari). De asemenea, respondentii cu studii superioare (11%) si cei din Bucuresti (15%) sunt mai numerosi in a aprecia ca a fost redus nivelul coruptiei"
, se precizeaza in comunicatul AID.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.