De la sfarsitul lunii septembrie, Ministerul Comunicatiilor va face posibila plata online a contributiilor pentru veniturile de natura profesionala prin portalul e-Romania, a declarat astazi Ministrul Muncii, Mihai Seitan.

Ministrul a amintit ca actele se pot transmite prin Posta, iar banii pot fi virati in conturile agentiilor judetene de ocupare si a caselor de pensii, pentru a fi evitate cozile de la ghisee.

Termenul pana la care trebuie finalizat acest lucru este 25 septembrie, iar declaratiile nu trebuie sa se depuna lunar, acest lucru fiind necesar doar in prezent. Totodata, incepand cu lunile urmatoare, se vor face corectii doar in cazul in care vor aparea schimbari.

Cat despre penalizari, se vor da din momentul in care sistemul va fi pus "pe picioare" si va functiona, interesul in acest moment fiind fiind ca oamenii sa vina si sa-si achite contributiile. "Penalizarile se fac din momentul in care stii pe cine trebuie sa penalizezi. Totul este ca oamenii sa participe la aceste bugete si ca ei sa poata beneficia de drepturile pe care le au in urma efectuarii acestor plati", a declarat Seitan.

Haos in toata tara la depunerea declaratiilor pentru pensii si somaj

Acesta a explicat si cauzele aglomeratiei de la ghisee din aceste zile prin faptul ca oamenii, cand au anumite termene, vin in ultimele zile sa plateasca, acest lucru fiind valabil si in cazul platii taxelor sau impozitelor. Ministrul a aratat ca a dat o circulara prin care cere reprezentantilor Casei de Pensii si agentiilor de ocupare sa nu penalizeze persoanele care nu au reusit sa depuna declaratiile pana in 25 august.

Intrebat daca o circulara este mai presus deo prevedere stabilita prin lege, Seitan a explicat ca penalizarea nu se da automat, pentru ca pot exista situatii de forta majora, ca in cazul de fata, cand oamenii nu pot, sau nu reusesc sa ajunga la timp pentru depunerea declaratiilor.

"Nu incerc sa penalizez pe cineva de dragul penalizarii, incerc sa-i fac sa intre in sistem", a conchis Seitan.

  • Mai putin de 10% dintre cei care obtin venituri profesionale au depus declaratii
Doar intre 5 si 10% dintre persoanele care obtin venituri profesionale au depus declaratiile, la nivel national existand diferente mari intre numarul declaratiilor pentru pensii si al celor pentru somaj, a anutat Mihai Seitan.
Citeste si:
Marius Budăi demisionează în urma scandalului azilelor groazei....
Marius Budăi demisionează în...

Potrivit presedintelui ANOFM, in Bucuresti au fost depuse pana miercuri seara aproximativ 15.000 de declaratii privind contributia individuala pentru somaj, in Cluj 4.500, in Constanta 1.930, iar in Prahova 1.477.

Agentiile de la nivelul intregii tari au deschis conturi in care pot fi virati banii pentru contributiile de somaj, conturile fiind publicate pe site-uri. Plata contributiilor pentru pensii se poate face si in avans, daca persoana care realizeaza venituri de natura profesionala stie exact ce suma are de achitat.

De asemenea, persoanele din Bucuresti pot inregistra declaratiile pentru contributia la pensii si prin e-mail, la adresa cpmb@cnpas.org, fiind obligate ca, ulterior, sa trimita documentele si prin posta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.