Afla 16 sfaturi pentru a preveni cancerul de san, principala cauza de mortalitate in randul femeilor.

Din fericire, exista vesti bune in ceea ce priveste aceasta maladie: prin urmarea unor pasi preventivi, cancerul poate fi combatut intr-un procent incredibil de mare.

Healthy
ne propune urmatorii pasi simpli pentru a preveni cancerul mamar:

- Inspectia perioadica a sanilor: O data pe saptamana, asezati-va dezbracate in fata unei oglinzi mari si analizati-va corpul. Vedeti daca nu au aparut modificari, daca nu s-au inmultit numarul alunitelor, daca nu aveti unele pete sau zone pigmentate, daca pielea nu este prea palida, daca se observa iritatii etc. De asemenea, observati la nivelul sanilor aspectul acestora, simetria, atat cu bratele in sold, cat si ridicate, daca ambii sani prezinta mobilitate asemanatoare in timpul ridicarii sanilor, daca pielea are aspect normal ci nu de “coaja de potocala”, daca nu prezinta iritatii, pete, daca mamelonul are aspect normal ci nu tinde sa se infunde, dar si daca conturul sanilor este regulat ci nu denivelat, cu umflaturi.

- Palparea sanilor : palparea sanilor se face atent si intotdeauna la o saptamana dupa menstruatie, ci nu inaintea perioadei menstruate sau chiar in timpul sangerarilor uterine, caci glanda mamara sufera unele dilatatii hormonale in aceasta perioada si palparea nu va fi relevanta.

Invatai pasii autoexaminarii sanilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.