Guvernul amana pana la 1 octombrie introducerea rovinietei electronice deoarece, din cauza contestatiilor, sistemul informatic de emitere si monitorizare a rovinietei nu poate fi realizat de castigatorul licitatiei pana la 1 august, data stabilita initial.

Pentru implementarea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei, CNADNR a organizat o licitatie deschisa, procedura finalizata la finele lunii decembrie 2009. Din cauza numeroaselor contestatii depuse dupa organizarea licitatiei, contractul cu societatea castigatoare a fost incheiat abia la data de 9 iunie 2010. Avand in vedere complexitatea sistemului care trebuie livrat de castigatorul licitatiei, acesta nu poate fi realizat intr-un termen atat de scurt incat la 1 august sa fie functional, potrivit unor reprezentanti ai CNADNR, citati de NewsIn.

Astfel, printr-o Ordonanta aprobata miercuri, Guvernul amana pana la 1 octombrie termenul de achitare a tarifului de utilizare prin intermediul acestui sistem si, implicit, a celorlalte activitati care deriva din utilizarea sistemului de la 1 august. Totodata, se amana si termenul pentru intrarea in vigoare a rovinietei cu valabilitate de 90 de zile, deoarece pentru aceasta categorie nu sunt prevazute si nici tiparite roviniete matca - cupon, ele urmand sa fie eliberate odata cu functionarea sistemului.

Printr-un act normativ aprobat la finele lunii ianuarie 2010, Guvernul a decis introducerea rovinietei electronice de la 1 august 2010, simultan cu un sistem de verificare cu ajutorul camerelor de luat vederi.

"Se va institui din acest an, incepand cu 1 august, rovinieta electronica. (...) Va fi valabil si cel existent pe parcursul anului 2010 (n.r. modelul clasic de rovinieta), dar incepand cu august vom introduce si o metoda alternativa de plata a rovinietei, varianta electronica", anunta atunci premierul Emil Boc.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, declara cu acea ocazie ca noul sistem presupune amplasarea de camere de luat vederi speciale, care vor "citi" numarul de inmatriculare al autovehiculelor. Ulterior, se verifica intr-o baza de date daca proprietarul a achitat contravaloarea rovinietei, iar daca aceasta nu a fost platita, masina va fi oprita de un echipaj de politie. Berceanu estima ca, prin introducerea rovinietei electronice, vor creste incasarile. "Noi incercam sa facem in asa fel incat incasarea rovinietei sa ajunga la un nivel acceptabil. Spre deosebire de alte tari care incaseaza la 99-99,5%, noi suntem undeva la 50-60% cu incasarile rovinietei", a spus el.

Citeste si:
Prognoza meteo pentru sfârșitul lunii octombrie în mai multe...
ANM: Prognoza meteo până la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.