Daca va veti afla la Sibiu in perioada vacantei, nu uitati sa vizitati si Galeria de arta Contemporana a Muzeului Brukenthal, pentru a vedea expozitia "Destroying Public Harmony" (Distrugand Armonia Publica), curatoriata de catre un tanar teoretician roman - Andrei Craciun.

Vernisajul expozitiei va avea loc in data de 6 august 2010 si va fi deschisa publicului pana la sfarsitul lunii, 29 august 2010. Deschiderea expozitiei va coincide cu lansarea unei publicatii omonime, “Destroying Public Harmony”.

“Armonia sociala este problematica la nivelul responsabilitatii sociale si al implicarii individului in comunitate. Dincolo de etimologiile cuvantului si plaja variata de sensuri ale armoniei sociale, modul de a actiona al individului in comunitate trebuie sa respecte toate criteriile, dogmele si standardele morale impuse pentru ca input-ul sa nu deranjeze bunastarea sociala (dictata de binele comun). Armonia sociala este un termen vast, complicat si cu multe subterfugii si gasesc interesant de urmarit momentul intrarilor/iesirilor dintr-un grup uman compact si modalitatea an care aceste turbulente modifica caracterul general al notiunii", a explcat Andrei Craciun conceptul proiectului, care provoaca trairile si atitudinea in relatie cu starea de fapt a existentei sociale.

""Destroing Public Harmony', utilizandu-se de caracterul aparent utopic, vag si compromis, al notiunii de armonie, sub umbrela diversitatii de sensuri atribuite, isi propune sa intervina in cadrul unei comunitati armonioase, Sibiul, creand o platforma care sa dezbata conditiile in care publicul se manifesta in comunitatea sa, precum si modalitatea in care el este dispus la contra-armonie, fie ea revolutie, revolta, spaima sociala, neliniste. Distrugand o aparenta armonie sociala nu riscam nimic, ca cetateni avem dreptul la rasfrangere, revolta si razbunare impotriva comunitatii, bisericii, statului s.a.m.d.”, a adaugat tanarul curator.

Ne vor ajuta sa intelegem acest concept si citatele de mai jos:

  • Avem interdictii, reguli si standarde sigur, dar nu mai avem prevederi, avem sentimente morale, dar nu mai suntem datori, ne-am impacat cu Iisus, dar nu mai avem predici despre datoria omului si a cetateanului. Nu traim intr-o societate in care totul este permis, ci intr-o societate a unei “morale fara obligatie si fara sanctiune“ . (Jean-Marie Guyau)
  • Noi nu este pluralul lui eu, nu este un rezultat de insumare. Relatia cu Celalalt nu este ireversibila, si este in mod esential neegala: <<Eu are intotdeauna o responsabilitate mai mare decat a tuturor>>” (Emanuel Levinas).
  • Exista un razboi intre eu si lume. intotdeauna lumea va castiga. Armonia sociala este intangibila si prin urmare invincibila”. (Extras din textul lui Andrei Craciun, publicat in "Destroing Public Harmony”)

Andrei Craciun (n. 1988) este curator, teoretician. A studiat arhitectura si, recent a inceput sa studieze istoria artei la Universitatea din Bucuresti. Practica si cercetarea sa se concentreaza pe relatia dintre arhitectura, politica si sfera sociala. in acelasi timp este interesat de ariile de legatura dintre activism, gender, ca si de arhitectura participativa. Printre ultimele sale proiecte curatoriale se afla "100 de minute romanesti". Din 2008 a fost numit coordonator al centrului de arta si cultura contemporana PAVILION UNICREDIT si in 2010 a fost assistant curator al BUCHAREST BIENNALE 4. in prezent lucreaza la un nou proiect curatorial "Utopia of Exotic" pentru Pavilion UniCredit. Traieste si lucreaza in Bucuresti.
Citeste si:
Curator.ro face treaba pentru iubitorii de filme
Curator.ro face treaba pentru...

Proiectul “Destroying Public Harmony” este sustinut de “PAVILION - journal for politics and culture”. Vernisajul va avea loc in data de 6 august, cu un un drink follow up alaturi de curator de la 21.00 in Bohemian Flow, Piata Mica 26, Sibiu.

Participanti: Etcetera presents the International Errorists (AR), Rainer Ganahl (A/US), Ciprian Homorodean (RO/BE), Martin Krenn (A), Ahmet Ogut (TR/NL), Catalina Niculescu (RO/UK)

Publicatie: "Destroing Public Harmony", 64 pagini, Ro/En. Cu texte de Andrei Craciun, Doina Petrescu and Rainer Ganhl.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.