Aproape 100 de persoane au fost intepate de pestele dragon pe litoralul romanesc in ultima saptamana, 16 turisti doar in cursul zilei de joi, iar medicii recomanda turistilor sa evite contactul cu pestii marini si persoanelor intepate sa solicite asistenta medicala.

Potrivit unui comunicat al Directiei de Sanatate Publica Constanta, de luni pana joi s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta 44 de persoane intepate de pesti (43 de dragon de mare si o intepatura de pisica de mare). Conform DSP Constanta, in 31 de cazuri a fost vorba de adulti si in 13 de copii. Pacientii nu au necesitat internare, prezentand doar reactii minime alergice locale, pentru care au fost tratati la serviciul de urgenta al spitalului, potrivit NewsIn.


Intepaturile pestilor nu reprezinta singura problema a turistilor de pe litoralul romanesc. Saptamana aceasta valurile Marii Negre nu au mai adus la mal alge si gunoaie, ci pesti morti.

  • Care este explicatia pentru acest fenomen?

Specialistii au si o explicatie pentru aceste fenomen. "Am avut o dezvoltare a algelor microscopice, s-a suprapus peste ele in schimb cantitati foarte reduse ale apei, saptamana trecuta, dar cel mai mult au influentat temperaturile ridicate", a declarat Simion Nicolaev, directorul Insitutul National de Cercetare si Dezvoltare Marina.

Pe de alta parte, Nicolar Papadopol, biolog la Delfinariul din Constanta, a spus ca turistii sunt norocosi pentru ca au avut ocazia sa observe un eveniment foarte rar. I-a sfatuit totusi sa-si retina curiozitatea si sa nu puna mana pe pestii din apele costale.

Angajatii de la Directia de Administrare a plajelor au lucrat toata noptea pentru a curata plajele de pesti morti.
[Caldura ucide pestii din Marea Neagra]

Potrivit reprezentantilor Administratiei Nationale "Apele Romane", fenomenul de mortalitate piscicola in apa Marii Negre, constatat initial pe plajele din Navodari, Mamaia si Constanta, nu este unul de mare amploare, dar poate provoca disconfortul turistilor care merg la plaja.
Potrivit ultimelor analize efectuate saptamana trecuta, se constata o salinitate scazuta a apei Marii Negre (de 8-9 la mie) fata de normalul de 16 la mie. In general, in perioada lunilor de vara, se inregistreaza o scadere a salinitatii Marii Negre de pana la 11 la mie, fenomen care s-a accentuat in ultima perioada.

Citeste si:
Aplicația mobilă SEA STATUS. La ce ajută și cum funcționează aceasta
Aplicația mobilă SEA STATUS....

In urma aparitiei acestui fenomen, Laboratorul de Calitate a Apei Constanta, al Apelor Romane Dobrogea -Litoral (ABADL) s-a deplasat la fata locului si a prelevat probe de apa din mai multe sectiuni de prelevare, iar Institutul Roman de Cercetare Marina "Grigore Antipa” efectueaza analize toxicologice la pesti. Rezultatele probelor de apa vor fi facute publice in cursul zilele imediat urmatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.