Frecventa bolilor cardiovasculare, principala cauza de deces la nivel mondial, creste dupa 50 de ani, dar si in perioadele de caldura excesiva din timpul verii, potrivit Asist.Univ. Dr. Adrian Mereuta, medic primar cardiolog la Centrul Medical Romar si Institutul de Cardiologie "Prof. CC Iliescu".

Bolile cardiovasculare se manifesta prin simptome precum oboseala, lipsa de aer, palpitatii sau dureri in piept. Uneori insa, aceste afectiuni nu au nici un fel de simptom, pana cand boala se complica.

De aceea, se recomanda efectuarea unui consult medical si a analizelor cand apar simptome sau anual, daca ati depasit varsta de 50 de ani. In continuare va prezentam cele mai frecvente afectiuni ale inimii, care, daca sunt depistate, pot fi tratate la timp.

  • Hipertensiunea arteriala

Este cea mai frecventa dintre bolile cardiovasculare si, desi in majoritatea cazurilor este bine tolerata, pe de alta parte este responsabila de numeroase decese. Cea mai mare problema in privinta acestei afectiuni o reprezinta neglijarea tratamentului de catre bolnavi. Pentru ca de cele mai multe ori nu se simt rau, persoanele care sufera de hipertensiune arteriala nu-si masoara tensiunea si, desigur, nu considera necesar sa urmeze un tratament. Medicii Romar va avertizeaza insa ca orice valoare mai mare de 140/90 inregistrata de tensiometru impune o vizita la cardiolog, in conditiile in care “banala” hipertensiune poate imbolnavi inima, creierul sau rinichiul. Specialistii va sfatuiesc ca inainte de a recurge la medicamente sa adoptati un mod sanatos de viata:

- urmariti permanent pastrarea unei greutati corporale optime;
- faceti miscare zilnic, practicand un sport sau plimbandu-va;
- optati pentru o dieta echilibrata, cu continut scazut de grasimi si de sare;
- reduceti consumul de alcool, cafea si tutun
.

  • Angina pectorala
Se manifesta printr-o durere specifica la nivelul toracelui, care apare cel mai des ca urmare a unui efort si dispare la repaus. In cazurile mai grave, angina poate aparea si in perioadele de repaus si este un avertisment serios al unei boli cardiace severe, cu risc mare de infarct si de deces. Avand in vedere acest pericol, cardiologii Romar va sfatuiesc ca in cazul in care prezentati simptomele respective, sa va programati de urgenta la un specialist. Acesta poate confirma prezenta bolii, poate stabili severitatea acesteia si decide tratamentul cel mai adecvat.

  • Insuficienta cardiaca

Reprezinta incapacitatea muschiului inimii de a pompa cantitatea de sange necesara nevoilor corpului. In stadiile incipiente ale bolii, cel afectat poate resimtii o stare de oboseala sau de slabiciune ori poate respira greu si sacadat. Mai mult, boala se poate manifesta printr-o crestere in greutate cauzata de acumularea fluidelor in organism, prin umflarea picioarelor la sfarsitul zilei sau dupa o perioada prelungita de stat in picioare, tuse uscata ori prin dureri de picioare. Afectiunea poate fi cauzata de diverse boli cardiace si se amelioreaza cu tratament specific.
Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

  • Aritmiile cardiace

Se manifesta printr-un ritm anormal al inimii ce este perceput prin palpitatii sau este descoperit doar prin investigatii. Aceste batai anormale au o semnificatie diferita in functie de tipul de aritmie prezent: in cele mai multe cazuri, nu sunt periculoase, pe cand in altele, trebuie imediat tratate. Consultul medical si electrocardiograma pot clarifica majoritatea aritmiilor, insa, in unele cazuri, este nevoie de investigatii mai aprofundate.

  • Boala arteriala periferica

Este provocata de scaderea fluxului sangvin prin artere, catre muschi si organe, ca urmare a ingustarii ori blocarii vaselor din cauza excesului de colesterol depus in timp. Boala se manifesta printr-o senzatie de tensiune sau de durere la nivelul picioarelor, cauzata de efort (mers), care dispare la repaus, scaderea fortei musculare, senzatie de raceala si de amorteala la nivelul picioarelor.
Citeste si:
Stresul constant. Care sunt bolile de care poți suferi din cauza...
Stresul constant. Care sunt...

Semnele vizibile pot aparea tardiv si constau in aparitia unor rani greu vindecabile, pierderea parului de pe picioare si degete, inrosirea picioarelor si pete la nivelul membrelor. Consultul cardiologic este necesar pentru stabilirea diagnosticului si indicatia de tratament. Consultul de specialitate este recomandat inca din stadiile initiale, pentru a preveni agravarea bolii si a depista alte afectiuni ce se asociaza in mod obisnuit cu aceasta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.