Calugarii manastirii tulcene Cocos au intrat in atentia procurorilor, dupa ce Parchetul de pe langa Tribunalul Tulcea a redeschis dosarul mortii lui Vladut Mihail Tudor, baietelul in varsta de 5 ani decedat anul trecut in conditii suspecte, in apropierea lacasului bisericesc. Acestia au fost demascati de un caine special antrenat care, dupa ce a luat urma potentialului rapitor ucigas, s-a oprit la usa chiliei unuia dintre calugari.

Copilul a disparut in data de 17 octombrie chiar de langa mama lui si, dupa sase zile, timp in care a fost cautat zi si noapte, a fost gasit intr-o stare extrem de grava, intr-o rapa, la trei kilometri distanta de locul din care disparuse. Vladut a murit inainte ca medicii sa-i poata da macar primul ajutor. Cu toate ca parea cel putin ciudat faptul ca un copil de 5 ani a reusit sa strabata pe jos trei kilometri, fara hrana si apa, pe un teren accidentat, politistii si procurorii au aruncat vina asupra victimei si s-au grabit sa inchida dosarul.

Parintii lui Vladut au adunat insa, pe banii lor, noi probe si au demascat superficialitatea anchetatorilor. Drept urmare, dosarul a fost redeschis si plasat procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Cu noua luni in urma, Romania privea la televizor, cu sufletul la gura, operatiunile de recuperare a unui copil disparut ca prin farmec, de langa mama lui. In data de 17 octombrie, Paula Tudor, se afla impreuna cu fiul si fratele ei, in apropierea Manastirii Cocos. Micutul s-a indepartat pe nesimtite si dus a fost. Dupa sase zile, Vladut a fost gasit intr-o rapa din padurea Niculitel. La data de 8 iunie 2005, procurorii au tras concluzia ca Vlad Tudor s-a ratacit in padure si a murit de frig. Drept urmare, dosarul a fost inchis.

Revoltata de concluzia anchetatorilor, mama copilului a facut plangere la Parchetul Tulcea impotriva solutiei de neincepere a urmaririi penale (NUP). Impreuna cu avocatul sau, femeia a demonstrat ca investigatiile au fost facute de mantuiala, in sensul ca ancheta initiala nu i-ar fi luat in calcul si pe calugarii Manastirii Cocos, desi modul in care copilul a ajuns in rapa nu a putut fi elucidat.

Dupa ce a analizat plangerea Paulei Tudor, adjunctul Parchetului de pe langa Tribunalul Tulcea, Paul Vizireanu, a decis infirmarea deciziei initiale si continuarea anchetei penale, cu autor necunoscut (A.N.), pentru lipsire de libertate urmata de moartea victimei. "In cauza nu s-a efectuat o ancheta serioasa, iar autoritatile publice nu s-au implicat corespunzator, cercetarea initiala nu a fost indreptata deloc catre Manastirea Cocos. In plangere s-au mai adus si alte argumente ce tin de logica si de compartimentul tipic oamenilor maturi si copiilor in situatii similare, dar mai ales de trasaturile copilului, toate contribuind la intarirea acuzelor de netemeinicie la adresa rezolutiei din 8 iunie", a aratat Vizireanu.

Potrivit unor surse judiciare, atentia anchetatorilor s-a indreptat acum spre Manastirea Cocos. "In perioada in care copilul a fost disparut, am verificat casa parohiala, chiliile calugarilor si imprejurimile, fara sa gasim o legatura intre disparut si fetele bisericesti. Chiar daca nu avem probe, ii vom verifica din nou pe calugari", au spus procurorii. Cu toate acestea, exista un indiciu care nu a fost bagat in seama de criminalistii tulceni.

In timpul anchetei, unul dintre cainii special antrenati, a luat urma potentialului rapitor si s-a oprit direct in fata usii uneia dintre chilii. Cu toate ca procurorii au reluat dosarul mortii lui Vlad Tudor, atat parintii, cat si avocatul familiei s-au aratat sceptici in ce priveste eventuala identificare a faptasilor. Avocatul Teodor Nita a aratat ca, desi s-a miscat ceva in inertia procurorilor din Tulcea, nu este obligatoriu ca acestia sa faca si treaba.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.