Peste 500 de hectare de teren agricol, pasuni si gradini din judetul Galati, precum si amenajarea piscicola Mata Radeanu, in suprafata de peste 600 de hectare, au fost inundate, duminica, de raul Prut, ale carui cote sunt in continua crestere.

"In satul Rogojeni (comuna Suceveni) au fost inundate 120 ha teren agricol, iar in satul Vadeni (comuna Cavadinesti) au fost inundate 350 ha pasune, 31 ha teren arabil, 3,5 ha gradini, precum si amenajarea piscicola Mata Radeanu (605 ha). Toate aceste suprafete se afla in zone inundabile, in albia majora a raului", a declarat, duminca, purtatorul de cuvant al Prefecturii judetului Galati, Petrica Patilea Crangan, transmite corespondentul NewsIn.

Prefectura a alertat toate comitetele locale pentru situatii de urgenta din comunele riverane Prutului. "Comitelele locale pentru situatii de urgenta din comunele Cavadinesti, Suceveni, Vladesti, Oancea, Mastacani, Foltesti, Frumusita si Tulucesti sunt in alerta. Digurile Bratesul de Sus si Bratesul de Jos sunt monitorizate si consolidate permanent, in zonele unde se produc infiltratii", a precizat Petrica Patilea Crangan.

Judetul Galati se afla in continuare sub avertizarea Cod rosu hidrologic, din cauza nivelului crescut al Prutului. Avertizarea este valabila pe aproape tot sectorul romanesc al Prutului, de la acumularea Stanca-Costesti, din judetul Botosani, pana la varsarea in Dunare, la Galati. La ora 18.00, Prutul masura 642 de centimetri la mira hidrometrica Oancea, avand 42 de centimetri peste cota de pericol. Nivelul de la ora 18.00 este cu 14 centimetri mai mare decat cel masurat duminica dimineata.

In aval de Oancea, mai multe echipe de militari si pompieri suprainalta cu saci cu pamant si nisip, pe o lungime de 1,5 kilometri, digul de aparare din dreptul localitatii Sivita, sat component al comunei Tulucesti. Lucrarile au inceput de sambata, iar duminica ele au fost intrerupte pentru scurt timp de un incident. Un camion al Armatei, care transporta saci cu nisip, s-a rasturnat de pe dig, dupa ce a vrut sa ocoleasca un autoturism care ii apartine, probabil, unui pescar din zona. Sase dintre cei 12 militari aflati in camion au fost transportati imediat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Ap. Andrei" din Galati, doi dintre ei fiind loviti la gambe, doi in zona toracica si unul la cap, potrivit prefectului judetului Galati, Cosmin Paun. Doi militari au fost internati in Sectia de Urgente Chirurgie a spitalului, trei au fost dusi la Stabilizare, iar unul la Ortopedie, insa patru dintre ei au fost externati dupa cateva ore.

Citeste si:
Atacuri cu drone la graniță: alertă în Galați și Tulcea. MApN...
Atacuri cu drone la graniță:...

Pe Siret si pe Dunare, problemele au disparut. Duminica, la ora 18.00, raul Siret a coborat sub cota de atentie (550 de centimetri), avand 549 de centimetri la Sendreni, acolo unde depasise cota de pericol si ameninta sa inunde circa 100 de case. La aceeasi ora, fluviul Dunarea masura la Galati 650 de centimetri, cu sase centimetri mai putin decat in cursul diminetii, dar cu 50 de centimetri peste cota de inundatie.

Prutul a depasit cota istorica inregistrata in 2008


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.