O evaluare preliminara a efectelor inundatiilor din ultimele opt zile, in judetul Botosani, arata ca cel putin 2.500 de gospodarii si locuinte au fost inundate, sapte persoane au decedat si 3.800 de persoane au fost evacuate si salvate, a informat, vineri, ISU Botosani.

Potrivit ISU Botosani, au fost afectate localitati din 43 de orase si comune din cauza revarsarii raurilor Prut, Jijia, Buhai, Miletin si a catorva paraie, transmite corespondentul NewsIn.

"Apele iesite din matca raurilor si scurgerile de pe versanti generate de precipitatiile abundente au inundat peste 6.500 ha de teren arabil, 6.000 hectare de pasuni si paduri. Au fost inundate sau distruse de viituri aproximativ 500 kilometri de drumuri nationale, judetene, comunale si satesti. 45 de poduri si 305 de podete au suferit avarii sau au fost distruse", precizeaza reprezentantii ISU, transmite NewsIn.

Purtatorul de cuvant al ISU Botosani, Dorina Lupu, afirma ca apa din 500 de fantani a devenit nepotabila, aproximativ 3.500 de animale au fost salvate, in timp ce 40 au fost gasite moarte. [Romania "se ineaca". Autoritatile nu fac fata inundatiilor]

"De suferit au avut si 39 de agenti economici. Apa a provocat pagube si unui numar de sapte institutii. Situatia este provizorie avand in vedere ca unele rauri, care strabat judetul Botosani, continua sa se reverse", a declarat reprezentantul ISU.

Sute de pompieri, zeci de jandarmi, politisti, politisti de frontiera, militari si voluntari au actionat zilnic, in perioada 22 - 30 iunie, pentru evacuarea persoanelor, a bunurilor si animalelor si inlaturarea efectelor inundatilor. Autoritatile botosanene continua monitorizarea raurilor Prut, Siret si Jijia, care sunt sub incidenta codului rosu si portocaliu.

Codul galben de ploi se prelungeste pana vineri la ora 23:00


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.