Femeile din Romania se casatoresc la 27 de ani si divorteaza la 36, potrivit unui studiu INS. Care este explicatia?

Tendinta de evoluare a fenomenului de emancipare a femeii este observata in intreaga Europa, implicit si in Romania. Teluri ce tin de cariera si situatie materiala primeaza institutiei casatorie. Cel putin acestea sunt dorintele exprimate liber de catre majoritatea adolescentelor din Romania, potrivit unui studiu al Institutului National de Statistica (INS), relateaza Gandul.

  • Femeile se casatoresc dupa 27 de ani

Potrivit INS, in 2009 s-au inregistrat 134.275 casatorii, cu 15.164 casatorii mai putine fata de 2008. Scaderea numarului de casatorii s-a inregistrat atat la romanii de la oras, cat si la cei de la sat.

Cele mai multe casatorii (16,9%) s-au incheiat intre barbatii cu varste intre 25 si 29 de ani si femeile din grupa de varsta 20-24 ani, urmate de casatoriile incheiate de barbatii din grupa de varsta 25-29 ani cu femeile din aceeasi grupa de varsta (14,1%). In anul 2009, varsta medie la data casatoriei a fost de 30,9 ani la barbati si 27,5 ani la femei, releva datele INS.

Ca urmare a independentei financiare in randul femeilor, urmata de inversarea rolurilor in cupluri, varsta cu privire la casatorie creste, sustin explica psihologii. "Casatoria nu mai reprezinta o prioritate pentru femei. Mai mult, partenerul de viata devine un potential factor de stres, mai ales in conditiile in care o femeie castiga la fel de bine sau mai bine decat acesta", a declarat pentru Gandul psihologul Gabriela Nita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.