In semestrul II, 4.001 institutii de invatamant nu vor avea nici un brat de lemne

Ministerul Educatiei si Cercetarii monitorizeaza, o data la doua saptamani, situatia unitatilor de invatamant neincalzite in plina iarna. Ultimul raport, din 6 decembrie, nu prezinta modificari spectaculoase fata de raportarea din 22 noiembrie: 116 scoli n-au nici un fel de combustibil, fata de cele 126 de unitati, monitorizate in ultima decada a lunii noiembrie. Dramatica ramane, in continuare, situatia acelor scoli care nu mai au lemne si carbuni decat pana la sfarsitul acestui semestru.

Fata de penultima statistica, problema aprovizionarii cu lemne si carbuni pe intreaga perioada de iarna s-a rezolvat insuficient doar la 189 de scoli, din cele 4.190 inregistrate la sfarsitul lunii trecute. Practic, in prima zi din semestrul al doilea, 4.001 scoli nu vor avea nici macar un brat de lemne pentru incalzire.

Autoritatile locale din judetul Mehedinti n-au luat nici o masura pentru remedierea situatiei din scolile proprii. Toate cele 29 de unitati, aflate intr-o situatie critica inca de la inceputul anului scolar, au ramas in continuare fara nici o sursa de caldura, iar alte 178 mai pot rezista doar pana la apropiata vacanta de Craciun.

In clasament, urmeaza judetele Braila, cu 24 de scoli neincalzite si 137 aprovizionate partial, Buzau, cu 10 si, respectiv, 105 scoli, Vaslui, cu 7 si 485 de cladiri partial aprovizionate. De remarcat este faptul ca nici in unitatile brailene nu s-a luat nici o masura.

Situatie inadmisibila

"Ceea ce se intampla mai ales in scolile din mediul rural este o situatie inadmisibila. Desi, in urma adreselor trimise de noi, inspectoratele scolare teritoriale au insistat si insista zilnic ca primariile locale sa rezolve cat mai urgent problema, multi elevi continua sa scrie cu manusile in maini", ne-a declarat Irinel Chiran, secretar de stat cu invatamantul preuniversitar.

Proasta gestionare a fondurilor repartizate pentru incalzire, lipsa de responsabilitate a autoritatilor locale sunt doar cateva dintre cauzele acestei nefericite situatii.

Dupa parerea multor inspectori scolari, fondurile asigurate pentru incalzirea scolilor au fost redistribuite spre alte cheltuieli.

Primariile, avertizate

Directia Generala pentru Invatamantul Preuniversitar va continua sa monitorizeze situatia unitatilor de invatamant din mediul rural.

"Inspectoratele scolare vor avertiza primariile sa rezolve cat mai urgent problema caldurii, astfel incat inceputul semestrului II sa-i gaseasca pe elevi cu toate clasele incalzite", ne-a precizat secretarul de stat Irinel Chiran.

De asemenea, in primele zile de scoala, unitatile cu probleme vor fi controlate de catre inspectorii scolari de specialitate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.