Cand te pregatesti de moarte trebuie sa stii ca ortul(*) nu se da numai popii, ci si medicului, groparului si serviciului de catering. O inmormantare decenta costa in jur de 20 milioane de lei, cu tot cu pomana. Pentru un ceremonial mai pretentios se ajunge la zeci de milioane.

Alergatura pentru inmormantare incepe de la medic. Certificatul de constatare a decesului se elibereaza in maximum 24 de ore, la pretul de 600.000 lei. Urmeaza apoi vizita medicului de imbalsamare, care trebuie platit cu 1.650.000 de lei, pretul oficial. De multe ori se intampla ca inbalsamarea sa fie facuta de asistente sau alte persoane neautorizate, care percep taxe mai mici. Privatii sunt cei mai scumpi. Pentru servicii de spalat, imbracat si machiat, acestia iau inca 1.500.000 lei. Romanul sarac si cu sange rece se ocupa singur de aceste proceduri. Costumul cel nou, pe care, conform traditiei, mortul il poarta la inhumare ajunge si el la 2.500.000. La cheltuieli de inmormantare mai intra si lumanari, batiste, prosoape - 1.000.000 lei.

Multi isi pregatesc un loc de veci cu multi ani inainte de moarte. Langa soti, sau langa parinti, pentru ca asa este traditia. Pentru cei care nu si-au pregatit locul de veci din timp, rudele trebuie sa plateasca o taxa de inchiriere a mormantului, valabila pentru sapte ani. Cei mai instariti prefera sa cumpere unul, decat sa-l imprumute de la primarie. Sa inchiriezi un loc de veci costa, la un cimitir de stat, in jur de 1.100.000 de lei pe sapte ani, iar la privat de la 100 de euro in sus. Dupa cum spune si vorba: "Dai un ban, dar stai in fata", pretul unei gropi se stabileste si in functie de locatia ei in cimitir.

Cu cat locul de veci este mai aproape de iesirea din cimitir, cu atat taxa creste. Sicriul si crucea costa minimum 2-3.000.000 lei, iar pentru gropar trebuie sa aveti pregatiti cel putin un milion de lei. O coroana de flori se vinde cu 300.000-500.000 lei. De la o suta de mii in sus porneste tariful clopotarului. Pentru popa, cel putin un milion. Preotul in general, ca orice negustor, discuta pretul. Clientul ofera pentru slujba atat cat il lasa inima, binenteles, in functie de biserica unde se oficiaza ceremonia si numarul de preoti care participa.

Tarifele variaza de la cateva sute de mii, la cateva milioane bune, totul depinde de cat de pretentioase sunt rudele defunctului sau preotii. Transportul mortului din casa la biserica si de la biserica la cimitir difera si el in functie de calitatea serviciilor. Cei cu venituri modeste platesc 1.500.000 lei. Cei instariti dau pana la 500 de euro pentru ca decedatul sa nu fie plimbat de orice masina.

Despre masa de dupa ceremonia de inmormantare, ar trebui sa stie oricine, ca nu este de pomana. O asteapta toata lumea, dupa inmormantare, ca pe o rasplata. Pentru un meniu obisnuit, servit acasa, gazda pune la bataie in jur de cinci milioane. In acesti bani intra aperitivele, sarmalele, friptura cu garnitura, coliva, bautura si colacii. Suma rezervata pentru pomana depinde de numarul de invitati si de felurile de mancare servite. Cei care apeleaza la firme de catering platesc cateva sute de euro. O alta cheltuiala pe care rudele o suporta la inmormantare este pomana sau pachetul pentru acasa. Farfurie, tacamuri si pahare, 500.000.

Nota: Ortul popii

Ortul, o moneda veche in valoare de zece parale, era pe vremuri plata obisnuita pentru slujba religioasa la o inmormantare. De aceea "a da ortul popii" a ajuns sa insemne: a-si da sufletul. Omul instarit, cand are o datorie fata de cineva drag, nu se uita la bani. Pentru o ceremonie de inmormantare alege o firma cu faima si servicii de calitate. Desi la noi in tara nu avem neaparat o piata clara a acestor tipuri de companii care presteaza servicii funerare, tot mai multa lume se indreapta spre un organizator specialist care sa asigure cat mai multe servicii, la pachet.

Un sicriu de lux depaseste lejer pretul de 10 milioane. Totul se face la comanda si rapid atunci cand clientul are posibilitati financiare. Un loc de veci, in cimitirul Sf. Vineri, cu trei cripte, ajunge la un pret de 1000 de euro. Atentie, la pretul asta, locul a fost deja folosit, chiriasii fiind evacuatI de catre un proprietar aflat la anaghie. In cimitirul particular Sfiintii Mihail si Gavril, de langa Carrefour, inchirierea unui mormant la categoria lux costa 400 de euro pe sapte ani. Tot la privati, taxa de inmormantare si groapa costa de 50 de euro, fiecare, iar capela se imprumuta cu 10 euro/ ceremonia religioasa.

Anual, se mai achita suma de 15 euro pentru ingrijirea mormantului. Transportul defunctului cu o masina de lux costa in jur de 500 de euro. Masa, pentru mai putin deranj in casa rudelor defunctului, poate avea loc intr-un restaurant. Tacamul, pleaca de la un milion de lei. Alta solutie o reprezinta serviciul de catering, iar preturile practicate de acestea nu difera de cele ale restaurantelor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.