O data cu anuntarea rezultatului alegerilor si, implicit, cu certificarea faptului ca Adrian Nastase a pierdut lupta pentru presedintie, unele televiziuni s-au trezit miraculos din letargie. Remarcabila este revenirea pe piata jurnalismului profesionist a postului PRO TV. Daca, in ultima luna de campanie, am inghitit filme artistice pe banda rulanta, ieri televiziunea din Pache Protopopescu a devenit preocupata sa-si informeze publicul cu stiri si analize politice, nu doar cu ultimele tendinte in teleshopping. In aceeasi atitudine s-a inscris si televiziunea publica, aceasta fiind prima care s-a grabit sa anunte victoria lui Traian Basescu, conform unui comunicat... nesemnat de BEC. Doar Antena 1 a mai plutit putin in deriva, insa dupa ultimele miscari politice se va ralia probabil noului val.
Ieri dimineata se simtea suflu nou la TVR. La ora 11.00, televiziunea publica a fost prima care a transmis rezultatele de la BEC. Reporterul s-a grabit sa anunte victoria lui Traian Basescu, conform unui comunicat nesemnat de conducerea Biroului Electoral Central. La citeva secunde, PRO TV facea acelasi lucru, in timp ce Antena 1 difuza rubrica de Teleshopping. La Prima TV, reporterul si-a aratat indignarea fata de oficialii BEC care au oferit comunicatul nesemnat doar uneia dintre televiziuni.

Acesta a mentionat insa ca membrii BEC au cerut ulterior scuze celorlalti ziaristi prezenti. La editia speciala a stirilor Antenei 1, de la ora 14.00, invitat in studio a fost Emil Hurezeanu. In asteptarea conferintelor de presa ale lui Nastase si Basescu, de la sediile partidelor, prezentatoarea Simona Gherghe i-a cerut analistului parerea in legatura cu comunicatul trimis de UDMR cu putin timp in urma. "Si mai interesanta e declaratia PUR, care isi reafirma independenta politica si doctrinara", a replicat acesta, mentionind ca declaratiile celor doua formatiuni lasa loc unor rationamente suplimentare, fiind posibila o miscare pur romaneasca: cele doua partide sa treaca de partea cealalta, adica a Aliantei D.A.

TVR a transmis ieri si un material realizat duminica seara in Piata Universitatii, in care se auzeau clar scandarile tinerilor: "La revedere, Nastase, la revedere!". Si toate acestea dupa ce, duminica seara, unul dintre invitati a recunoscut "transparenta" postului public. Dupa anuntarea primelor exit-poll-uri, TVR il avea invitat in studio pe Iosif Boda. Despre situatia TVR din ultima perioada a spus foarte mult o afirmatie pe care analistul politic a facut-o in momentul in care postul national a intrat in direct cu Adrian Nastase. Boda l-a intrebat pe candidatul PSD+PUR ce declaratie a dat Traian Basescu, explicind: "Noi sintem cam izolati aici"! Analistul semnala, inconstient sau nu, o situatie paradoxala: in redactia de stiri a TVR nu ajungeau informatii despre opozitie.

PRO TV a abandonat teleshopping-ul

Luni, PRO TV nu a mai tacut. Daca pina ieri jurnalele televiziunii din Pache Protopopescu evitau discret sau chiar fatis subiectele delicate aparute in aceste ultime doua saptamini, victoria lui Basescu i-a obligat sa nu mai ascunda evenimentele in spatele unei perdele de filme si teleshopping. De la primul tur al alegerilor si pina duminica seara, stirile PRO TV au avut poate cea mai mica acoperire a subiectelor pe care celelalte televiziuni se bateau. Luni insa lucrurile s-au schimbat radical. Daca in alte zile, chiar si in timpul desfasurarii turului doi al alegerilor, filmele sau teleshopping-ul au avut intiietate in fata oricarei evolutii a situatiei politice, luni dupa-amiaza filmul programat de la ora 13.05 a fost scos din program pentru a face loc transmisiunilor in direct de la BEC si de la cele doua sedii de partide implicate in alegeri. Jurnalul de la ora 13.00 care, de obicei, dureaza aproximativ cinci minute a atins aproape 20 de minute, timp in care au fost prezentate rezultatele partiale la nivel central, dar si la nivel local. A urmat un grupaj in care se relatau evenimentele de duminica seara, de la sediile de campanie si din Piata Universitatii.

Fiind anuntate conferintele de presa ale celor doi candidati pentru ora 14.00, PRO TV a pregatit o noua editie speciala, care din cauza intirzierii lui Traian Basescu a durat in total 96 de minute. Inceputa cu declaratia lui Adrian Nastase de la sediul sau de campanie, emisiunea a continuat cu interviuri prin telefon cu mai multe personalitati ale vietii politice si media.

Realitatea TV a incercat sa pastreze un echilibru intre relatarile referitoare la cele doua parti aflat in cursa pentru presedintie. Dupa ora 14.00, cind Adrian Nastase a vorbit despre "cele doua Romanii", felicitindu-l pe Traian Basescu pentru victorie, prezentatorii stirilor de la Realitatea au afirmat "putem spune ca avem un nou presedinte".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.