Ca sa-si acopere incompetenta, ministrul Mediului a plasat vina inundatiilor pe umerii Hidroelectrica. Societatea demonstreaza cu cifre ca a actionat cum trebuie. Barajul nu putea sa retina o cantitate de apa mai mare de 10 ori decat capacitatea sa.

Lacul de acumulare Calimanesti are un volum total de 60,38 milioane de metri cubi. Viitura de pe Siret si Trotus, tranzitata prin lacul de acumulare, a avut, in perioada 12-13 iulie 2005, un volum cumulat de 600 milioane de metri cubi. Cu aceste cifre, Hidroelectrica demonstreaza, fara echivoc, faptul ca societatea nu avea cum sa impiedice inundatiile, asa cum Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, acuza zilele trecute. "Cetatenii din judetele afectate de inundatii trebuie sa stie ca acumularea de la Calimanesti este gestionata de Hidroelectrica".

OMISIUNEA

"Noi, ca minister, ne-am facut treaba si am trimis catre aceasta societate avertizarile meteo", declara zilele trecute Barbu. Ministerul a facut chiar mai mult, dar ministrul omite sa spuna. Cand s-au cunoscut previziunile hidrologice, decizia cresterii debitelor evacuate atat pe Bistrita, cat si pe Siret pentru atenuarea undelor de viitura in aval a fost luata de Hidroelectrica in colaborare cu Directia Apelor Siret si cu inspectoratele pentru situatii de urgenta.

De asemenea, modul de exploatare a acumularii Calimanesti-Siret in perioada imediat urmatoare atingerii varfului s-a convenit cu Administratia Nationala Apele Romane si cu Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, in cadrul Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta, afirma Dragos Corneliu Zachia Zlatea, director al Hidroelectrica SA.

RASPUNDERE

Ministrul Mediului a dorit poate sa abata atentia de la nerealizarea propriilor indatoriri. Administratia Nationala Apele Romane, aflata sub autoritatea Ministerului Mediului, trebuia sa asigure preluarea debitelor pe care barajele le puteau deversa in siguranta. "Am constatat ca albiile naturale pe care in mod normal ar trebui sa se faca tranzitarea acestor debite nu fac fata cerintelor din cauza obturarii albiilor", ne spune Paul Gheorghiescu, sef Serviciu Inspectie Generala in cadrul Hidroelectrica.

"Este un mic paradox. Barajul nostru stie sa descarce 1.000 de metri cubi, iar albia din aval nu stie sa duca mia de metri cubi. In acest fel, in amonte nu sunt probleme, dar in aval se produc inundatii", explica Gheorghiescu. "Este o chestiune pe care activitatea de gospodarire a apelor trebuie sa o rezolve in perioada care va urma. Albiile, chiar daca nu sunt active, daca prin ele nu curge apa in mod normal, trebuie mentinute cu o capacitate de evacuare normala", precizeaza seful Serviciului de Inspectie.

REGULAMENTAR

Exploatarea tuturor lucrarilor hidrotehnice din administrarea SC Hidroelectrica SA a fost facuta in conditii de pastrare a sigurantei in exploatare si cu respectarea prevederilor legale privind situatiile de urgenta generate de inundatii, concluzioneaza comunicatul oficial al societatii. Ramane insa de vazut daca incompetenta si limbutia unui ministru vesnic depasit de situatie, al carui unic merit este ca s-a nimerit in partidul potrivit, in momentul potrivit, a carui prestatie catastrofala a dus la daune imense si la tragedii umane, vor fi tolerate la nesfarsit...

Directorul de exploatare al companiei, Dragos Zachia, a mai aratat ca prognozele primite indicau un debit de 2.000 metri cubi pe Siret in dimineata zilei de 13 iulie, iar in realitate s-a inregistrat o valoare dubla, de pana la 4.280 de metri pe secunda. Chiar daca ar fi cunoscut cifrele reale, inundatiile tot nu ar fi putut evitate, ci doar intarziate cu o jumatate de ora precizeaza managerul. Asta oricat de mult si-ar fi dorit Sulfina Barbu sa paseze vina in ograda Hidroelectrica.

OPINII PE SITE-UL JURNALULUI

Cititorii nostri au dorit sa-si spuna opinia despre activitatea ministrului Mediului. Iata ce ne-a scris pe forumul site-ului nostru, www.jurnalul.ro, un cititor: "Probabil ca postul de ministru al Mediului li s-a parut un post usor, lipsit de importanta, care poate fi gestionat usor, dar nu s-au gandit la eventualele calamitati ce pot avea loc. Asa se explica faptul ca doamna 'ministreasa>> s-a vazut deodata cu dezastrul pe cap si nu a stiut cum sa-l rezolve. Pentru ca, sa fim realisti, ea chiar este pe alaturi de subiect".

Altul considera ca "Sulfina Barbau este opera lui Traian Basescu. El a crezut ca, daca si-a facut treaba la Primarie (daca si-a facut-o), este buna si ca ministru al Mediului. Viata i-a demonstrat ca un minister destul de important, cum este cel al Mediului, n-ar fi trebuit sa incapa pe mana ei. Ar trebui sa fie prima pe lista remanierii Guvernului!".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.