Vesti bune pentru concediile programate in luna august la mare. Dupa data de 15 august, cand se termina varful de sezon estival, tarifele la cazare vor scadea cu mai mult de 25%. Pentru a imbia clientii pe Litoral, hotelierii au decis ieftinirea cazarii cu pana la 40%. Masura a fost luata pentru a salva sezonul estival, al carui debut a fost afectat de ploi, inundatii, furtuni, tornade, tone de alge si examene nationale. Si, cum lunile august si septembrie se anunta cu vreme frumoasa, afacerea ar putea fi profitabila pentru ambele parti: hotelierii si-ar mai drege afacerile, iar turistii ar avea un sejur echilibrat la raportul calitate-pret.

Deocamdata, Litoralul traverseaza perioada cea mai fasta din punct de vedere al incasarilor. Soarele este generos, ploaia a lasat Dobrogea in pace, iar briza este tocmai buna pentru un bronz care se capata pe nesimtite. Preturile sunt la cote maxime, taxand dorinta romanilor de a se relaxa traditional, in miezul verii. Intr-o camera la un hotel de o stea, o noapte de cazare costa intre 800.000 si 1 milion lei. La 2 stele, tariful urca intre 1,5 si 2 milioane lei. Un hotel de 3 stele ofera cazare la preturi cuprinse intre 3 si 3,5 milioane lei. Hotelurile de 4 stele sunt disponibile pentru minimum 4 milioane lei. Pentru o cazare in stil grandios, la 5 stele, turistul va plati 150 euro pe noapte.

Particularii speculeaza momentul. O camera cu acces la baie si bucatarie costa 400.000 lei pentru cine intreaba. Pentru cine inchiriaza costa cu 100.000 lei in plus. Gradul de ocupare a Litoralului este o necunoscuta. Ochiometric, cele mai pline statiuni sunt Mamaia, unde agentiile de turism au vandut toate biletele, Eforie Nord si Saturn, acestea din urma datorita contractelor cu Ministerul Muncii. Oficial, statistica lunii in curs se afla numai dupa incheierea lunii urmatoare. Caracteristica fiecarui an pare a fi cresterea numarului de turisti straini, in majoritate scandinavi, care au redescoperit Mamaia si Olimpul.

La o imagine mai civilizata a Litoralului a contribuit si mult contestata decizie a Ministerului Mediului, de desfiintare a beach-barurilor care mancau toata plaja. Nisipul a fost lasat liber de constructiile haotice, care au fost ordonate si mutate la marginea plajei, spre trotuar. O zi de plaja inseamna acum relaxare pura, fara decibeli la maximum si miros de carnati.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.