Augustin Zegrean a fost ales joi de catre plenul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) presedinte al institutiei pentru un mandat de trei ani, ce poate fi reinnoit, potrivit unor surse judiciare.

Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) s-a intrunit joi, in urma desemnarii a trei noi judecatori, pentru a isi alege noul presedinte. Acesta va avea un mandat de trei ani, ce poate fi reinnoit, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Pe 8 iunie, judecatorul Ion Predescu a fost desemnat presedinte interimar al Curtii Constitutionale, in urma votului plenului Curtii, dupa ce mandatul lui Ioan Vida, fostul presedinte, a expirat pe 7 iunie.

Alegerea noului presedinte al CCR se face, potrivit legii, in termen de cinci zile de la innoirea Curtii, prin vot secret. Presedintele are un mandat de trei ani, care poate fi reinnoit.

In luna iunie au fost desemnati noii membri ai Curtii Constitutionale. Iulia Motoc si Mircea Stefan Minea au depus juramantul de investitura pe 15 iunie. De asemenea, presedintele Traian Basescu l-a desemnat tot pe Petre Lazaroiu la CCR, dupa ce in 2008 acesta a fost numit pentru a finaliza mandatul unui alt judecator.

Noile numiri la CCR s-au facut dupa ce, pe 7 iunie, au expirat mandatele de judecatori ai Curtii Constitutionale ale lui Ioan Vida, fost presedinte al CCR, dar si ale judecatorilor Nicolae Cochinescu si Petre Lazaroiu.

Potrivit Legii 47/1992, privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a Romaniei, Curtea se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din trei in trei ani, astfel incat urmatoarele alegeri vor avea loc in 2013, cand expira mandatele lui Ion Predescu, numit de Senat in 2004, al Aspaziei Cojocaru, numita de Camera, dar si al lui Acsinte Gaspar, desemnat de presedinte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.