Prima banca de celule stem din Romania, Cord Blood Center, anunta o premiera absoluta: prima eliberare de grefa de sange placentar pe plan national.

Astfel, pentru prima oara de la deschiderea unei banci de celule stem in Romania, in 2006, viata unui copil va putea fi salvata. Este vorba de Vlad Andrei Decu, in varsta de cinci ani, care sufera in prezent de talasemie majora, o boala de sange transmisa ereditar. Interventia este de tip fraternar, bazata pe transplantarea celulelor stem provenite de la sora baiatului, in varsta de un an si doua luni. Transplantul va avea loc la sfarsitul anului 2010, la o clinica privata din Italia.

  • Mii de copii bolnavi pot fi salvati de un transplant cu celule stem

Potrivit medicilor, acest tip de transplant ar putea salva mii de vieti. In Romania, se apreciaza ca in prezent sunt aproximativ 1.500 de copii bolnavi de leucemie, 3.500 de copii care sufera de boala Hodgkin, la care se adauga 370 bolnavi de betatalasemie majora. Multi dintre acesti copii ar putea fi insa salvati in urma unui transplant de celule stem, potrivit Dr. Tudor Panu, Director GeneralCord Blood Center.

Grefa de sange placentar poate fi folosita in tratarea a peste 70 de boli de sange maligne si non-maligne, sangele placentar fiind folosit ca grefa pentru transplant din anul 1988, cand a fost efectuat un prim astfel de transplant, in cazul unui copil care suferea de Anemie Faconi. Transplantul a fost efectuat in Paris, de catre medicul Eliane Gluckman. Pana in prezent, la nivel mondial, s-au efectuat peste 20.000 de transplanturi cu grefe de celule stem din sangele placentar.

In Romania
exista in prezent sase firme de "family banking" autorizate de Agentia Nationala a Transplantului si doua banci private de celule stem. Peste 20.000 de familii au apelat pana in prezent la Cord Blood Center.

In Europa, cea mai veche banca de celule stem placentare a fost fondata in 1997 in Germania, iar in prezent detine peste 70.000 de grefe. Tot in Europa, prima grefa autologa a fost eliberata in 2004, in 2005 fiind eliberata prima grefa alogena fraternara. Cea mai mare banca de celule stem din Europa activeaza in Belgia si stocheaza peste 130.000 de grefe recoltate.

Citeste si:
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici să fie, dacă nu era prezentatoare:...
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.