Anchetatorii romani, aflati in Bagdad pentru investigatii privind rapirea jurnalistilor romani in Irak, l-au audiat, ieri, pe Mohamad Munaf, in lipsa avocatilor lui Omar Hayssam, ceea ce in opinia avocatilor sirianului constituie o incalcare a dreptului la aparare. Avocatul Viorel Spanu a declarat, ieri, ca a fost contactat in legatura cu plecarea anchetatorilor romani in Bagdad, ca i s-a propus sa se deplaseze, insa i s-a comunicat faptul ca nu poate beneficia de protectie pe teritoriul Irakului, ceea ce l-a determinat sa mearga in Bagdad.

In 22 iulie, procurorul-sef din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, George Muscalu, ca urmare a solicitarii avocatilor Viorel Spanu si Aurel Ciobanu de a asista la efectuarea tuturor actelor de urmarire penala in dosarul privindu-l pe Omar Hayssam, a adus la cunostinta aparatorilor ca, in perioada 25-29 iulie, se vor face audieri in Irak. Concret, avocatului Spanu i s-a transmis ca anchetatorii romani, insotiti de o avocata, care sa-l reprezinte pe Munaf, il vor audia pe ghidul jurnalistilor romani in Bagdad, acuzat ca a organizat rapirea acestora, precum si pe arabii arestati in Irak in acest caz.

Dreptul la aparare

Mohamad Munaf se afla in arestul din Abu Ghraib, inchisoare aflata la 60 de kilometri de Bagdad. Potrivit avocatului Viorel Spanu, Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului, Constitutia Romaniei si Codul de procedura penala garanteaza dreptul de aparare a invinuitilor, inculpatilor si celorlalte parti in tot cursul procesului penal. Orice parte are dreptul sa fie asistata de aparator in cursul procesului penal. Si anume, Codul de procedura penala, coroborat cu unele dispozitii din Conventia Europeana si Constitutia Romaniei, prevede ca, "in cursul urmaririi penale, aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala si poate formula cereri si depune memorii".

'Nu pot sa insotesc echipa de procurori>>

La 13 iunie, Viorel Spanu a avut ultima discutie cu procurorul Ciprian Nastasiu in legatura cu eventuala deplasare a unui avocat care sa-l reprezinte pe Omar Hayssam pentru actele de urmarire penala pe care si le-a propus sa le efectueze in Irak. "Am mai cerut precizari in legatura cu prestatia avocatului prezent la efectuarea acestor activitati. Fara sa mi se precizeze data plecarii in Irak, locul unde se vor desfasura audierile, eventualele aprobari de autorizatii de la autoritatile irakiene sau americane in custodia carora se afla Mohamad Munaf, mi s-a spus ca nu pot sa insotesc delegatia Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sa beneficiez de protectie. Prezenta mea ar fi insemnat doar sa asist, fara posibilitatea sa adresez intrebari persoanelor a caror reaudiere am solicitat-o", a mai spus aparatorul lui Hayssam.

Surprins de plecarea anchetatorilor in Irak

Avocatul a mai aratat ca a fost surprins sa afle, in 21 iulie, ca echipa de investigatori a plecat in Irak, impreuna cu o avocata care sa asiste la efectuarea actelor de urmarire penala ca aparator al inculpatului Munaf Mohamad. A doua zi, avocatul a fost sunat de procurorul-sef al DIICOT, George Muscalu, cu care ulterior s-a intalnit. Intre timp, Spanu a avut cu procurorul Nastasiu o discutie telefonica, anchetatorul fiind interesat daca avocatul a contestat oficial neparticiparea la activitatile ce aveau sa le desfasoare in Irak. Muscalu i-a adus la cunostinta ca, in perioada 25-29 iulie, se vor efectua, asa cum a cerut avocatul, audierea persoanelor acuzate si arestate de autoritatile din Irak, dar si a lui Munaf Mohamad, in institutia care il detine, in prezenta aparatorului pe care acesta si l-a ales.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.