Capturat la inceputul lunii aprilie in orasul suedez Malmo, Gregorian Bivolaru, liderul Miscarii pentru Integrare Spirituala in Absolut (MISA), a castigat simpatia presei din aceasta tara dupa ce cotidianul „Aftonbladet“ i-a facut jocul si l-a prezentat drept o victima a Guvernului de la Bucuresti. Acuzat de trafic de persoane, evaziune fiscala, constituire a unui grup criminal organizat si intretinere de relatii sexuale cu minore, Bivolaru a fost prezentat ca un martir in presa suedeza, fiind comparat cu Iisus Hristos. Desi, potrivit legilor romanesti „Guru“ nu este mai mult decat un infractor de drept comun extrem de periculos, interventia presei suedeze incearca sa determine Justitia din aceasta tara sa-i acorde statutul de azilant politic liderului yoghin, ceea ce l-ar tine departe de anii grei de inchisoare care-l asteapta in Romania.

Dincolo de orice, anchetatorii au prezentat dovezi clare ca gruparea condusa de "Grieg" are o filiala extrem de puternica in Suedia, care pare ca a facut lobby in presa scandinava. Interesant este ca articolul pro-Bivolaru din "Aftonbladet", a fost publicat in ajunul sedintei de judecata, in urma careia se va hotari daca acesta va fi sau nu extradat. Retinut dupa ani buni, timp in care - afirma procurorii - el a pus pe roate o retea de trafic de persoane, constituind un grup organizat in vederea comiterii de infractiuni , Gregorian Bivolaru fost arestat de magistratii Curtii de Apel, dar a scapat printre degete ca urmare a unei greseli elementare a magistratilor.

Eliberat temporar, Grieg a disparut fara urma. Cautat si in gaura de sarpe de autoritatile romane, liderul yoghin s-a refugiat in Suedia, parasind Romania ascuns intr-un TIR, chiar pe sub nasul Politiei de Frontiera. Guru a avut insa picioare scurte si, la data de 4 aprilie a acestui an, a fost prins de autoritatile orasului suedez Malmo, care l-au retinut in momentul in care acesta s-a prezentat pentru a cere azil politic.

Ministerul roman al Justitiei a cerut extradarea yoghinului, raspunsul urmand sa fie dat maine. Cu cinci zile inainte ca judecatorii suedezi sa pronunte verdictul, Staffan Heimerson, redactor al cotidianului "Aftonbladet", a publicat un text incendiar, in care se prezinta pe larg asa-zise persecutii la care sunt supusi, "pentru convingerile lor" cursantii MISA", si "asa zisele infractiuni inventate de autoritati ca reflex mostenit din vremurile totalitarismului comunist".

Mai mult, acelasi gazetar Heimerson compara fuga de raspundere in fata legii a urmaritului international Gregorian Bivolaru, cu patimile lui Cristos. Heimerson nu aminteste insa nimic despre faptul ca "Guru" Bivolaru prescria - potrivit rechizitoriului pus la dispozitia presei de Parchetul General - "vibratoare cu schimbator de viteze pentru adeptele yoga nevrotice si fara chemare divina".

"Cand Iisus a fost prins de romani, a fost acuzat ca ar fi un instigator religios. Cand Alexander Soljenitin (n.r. - scriitor rus, disident in perioada comunista), a fost condus spre disparitia eterna in Asia Centrala, a fost pentru ca l-a criticat pe Stalin", explica insinuant Staffan Heimerson. Articolul aparut in Suedia - tara in care MISA lui Bivolaru si-a consolidat un cuib extrem de puternic - urmareste, potrivit unor surse din cadrul Ministerului de Justitie, cu totul altceva. "Potrivit legii, o persoana care, indiferent de faptele de care se face vinovata, cere azil politic intr-un alt stat, pe motiv ca odata extradata in tara de origine risca sa fie torturata sau executata, primeste protectia statului respectiv", sustin surse din MJ. In acest sens, articolul pare cusut cu ata alba.

"Studiati cazul Bivolaru si veti intelege. Miercuri, romanul de 53 de ani va afla daca drepturile lui ca om in Suedia sunt mai importante decat inventivitatea celor din tara lui natala in a crea o infractiune. Cand Gregorian Bivolaru s-a lasat scos din tara intr-un TIR. Inainte sa se judece cazul lui, Romania a cerut extradarea sub pretextul ca este un element social periculos. A fost arestat in Malmo. Riscul este prea mare sa fie trimis impotriva vointei lui, intr-o tara unde fabricarea de dovezi face parte din rutina Justitiei", sustine Heimerson.

Cu toata revolta ziaristului suedez si presiunile pe care, in mod evident, le face la adresa Justitiei din Suedia, Gregorian Bivolaru este asteptat in tara de origine unde, potrivit legilor, risca pana la 12 ani de puscarie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.