Bancile folosesc tertipuri pentru a apara averea clientilor datornici

Amenintari, injuraturi si chiar agresiuni. Sunt cei priviti ca niste recuperatori rai de catre debitori. Acesta este tabloul executorilor judecatoresti, practicantii unei meserii a carei carenta este, in primul rand, lipsa unei legislatii bine definite.

Statiunea Mamaia a gazduit, la finele saptamanii trecute, Congresul international al executorilor judecatoresti, la care a participat si presedintele Uniunii Internationale a Executorilor Judecatoresti, Jacques Ysnard.

Printre problemele abordate s-a numarat si legislatia in domeniu, precum si eforturile alinierii executarii silite la standardele europene. Legislatia actuala permite debitorilor sa se sustraga executarii silite, conform presedintelui Uniunii Executorilor Judecatoresti Mihai Ducu. Pentru ca executarea silita sa ajunga la nivel european trebuie lucrat nu numai psihologic, ci mai ales legislativ. In primul rand, executorii judecatoresti reclama concurenta executorilor paralel, dar mai ales a camatarilor si nu in ultimul rand a raketilor - cei care au propriile lor legi.

Mult reclamatele onorarii mari percepute de executorii judecatoresti au fost explicate de acestia ca fiind rezultatul unei legi precare care nu prevede maximum permis. Executorii judecatoresti trebuie sa intervina de cele mai multe ori pentru a recupera creante de la debitori maestri de a-si ascunde cu dibacie averile. Mai mult, spun executorii, acestia beneficiaza de sprijinul tacit al bancilor. "Nu putem verifica daca banca spune corect ce conturi deschise au debitorii", au reclamat executorii. Secretul e simplu: bancile se folosesc de tertipuri permise de lege pentru a-si apara clientii pe care ii au de ani de zile.

O alta problema reclamata de executor ramane agresiunea pe care o intalnesc la tot pasul. De la amenintari la agresiuni fizice, de la intimidari la traume psihice - sunt doar cateva din situatiile cu care executorii judecatoresti trebuie sa se lupte. Si in breasla executorilor judecatoresti exista persoane care nu respecta deontologia profesionala. Trei executori judecatoresti au fost exclusi din Uniune, mai multi au fost suspendati de la o luna pana la trei luni, iar 17 se afla in curs de judecata la comisiile de disciplina. In ultimii trei ani, ministrii Justitiei au dat 79 de avize pentru cercetarea executorilor judecatoresti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.