Desi SRI dezminte aceasta informatie, la metrou s-au luat masuri sporite de protectie

'Buna ziua! Din surse neoficiale, dar sigure, va anunt ca Romania a primit in mod oficial amenintari iminente de atentate de la gruparile teroriste. Situatia este "tinuta sub control", in sensul ca nu se doreste mediatizarea acestui aspect, ce pot sa va spun in schimb este ca s-a instalat neoficial starea de alerta. Asa ca rogu-va aveti grija de voi, week-end-ul acesta si saptamana viitoare evitati locurile aglomerate, mersul cu metroul. Anuntati-va cunoscutii, rudele, incercati sa fiti precauti>>.

Acest "avertisment" a circulat la sfarsitul saptamanii trecute pe Internet, prin texte de tip "instant messenger" sau prin e-mail. Mesajul a pornit poate de la o gluma proasta, dar a ajuns sa fie retransmis prin Internet si de oameni seriosi - unii dintre ei domiciliati in orase de provincie, fara metrou. "Avertismentul" a generat chiar o reactie a Serviciului Roman de Informatii. Pe propriul site de Internet, SRI a publicat un comunicat prin care confirma ca "recent, a fost lansat pe Internet un mesaj prin intermediul caruia se precizeaza ca in viitorul foarte apropiat este iminenta producerea unor atacuri teroriste asupra tarii noastre, cu precadere la metrou.

Mesajul - cu vadita tenta alarmista - a avut un parcurs rapid, fiind retransmis in mediul angajatilor unor societati comerciale, in virtutea sistemului 'primeste si da mai departe>>". SRI sustine ca "analiza rezultatelor masurilor intreprinse in domeniu de catre autoritatile si institutiile publice din componenta Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului nu releva, pana in prezent, o amenintare iminenta de natura terorista la adresa securitatii nationale".

In contextul creat de "avertismentul" nejustificat transmis prin Internet, SRI informeaza ca "a actionat in scop preventiv, astfel incat sa diminueze fluxul retransmiterii mesajului si, eventual, a altora similare, ce ar putea crea, in mod nefondat, panica in randul populatiei". Purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, ne-a declarat ieri ca propagarea mesajului alarmist a fost blocata prin mijloace "tehnice". Trebuie precizat insa ca mesajul suspect putea fi receptionat si retransmis prin Internet, fara probleme, chiar si ieri dupa-amiaza.

Oficial, gradul de alerta terorista din Romania se mentine la nivel "precaut" (albastru), nivel nemodificat de acum un an, de cand s-a introdus si in Romania acest sistem de evaluare a riscurilor teroriste. In acceptiunea SRI, nivelul "precaut" arata ca "informatiile disponibile si evenimentele recente estimeaza existenta unui risc scazut de producere a unui atentat terorist". Sistemul de alerta din Romania are cinci niveluri, iar nivelul "precaut" este al doilea in ordinea cresterii gradului de risc.

SRI anunta ca in prezent "deruleaza masuri ofensive de control preventiv la obiectivele si in locurile care ar putea fi vizate de actiuni teroriste, potrivit competentelor legale, in cooperare cu autoritatile si institutiile publice din componenta Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului", dar si masuri pentru prevenirea "difuzarii de mesaje cu tenta alarmista referitoare la actiuni teroriste si pentru identificarea autorilor" acestor mesaje. SRI avertizeaza ca difuzarea de avertis-mente false referitoare la actiuni teroriste intra sub incidenta Legii 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului.

Potrivit legii, alarmarea "fara un motiv intemeiat" a opiniei publice sau a institutiilor statului in legatura cu comiterea unor acte teroriste se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani.
Interesant este insa faptul ca, desi amenintarile referitoare la situatia metroului par nejustificate, conducerea societatii Metrorex ar fi dispus supravegherea mai atenta a celor 45 de statii de metrou din Bucuresti.

Aceste masuri sunt realizate de Politia Metroului, impreuna cu Apararea Civila si cu Brigada Antiterorista a SRI. In statiile de metrou se aud, periodic, mesaje prin care calatorii sunt rugati sa nu-si uite bagajele in statii sau in vagoane, iar in cazul in care observa colete abandonate - sa anunte personalul Metroului. In fiecare zi, cu metroul circula cel putin 350.000 de oameni.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.