Deputatii au adoptat astazi, in forma Guvernului, articolul 37 privind invatamantul in limba minoritatilor, stabilind ca in invatamantul preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor nationale, toate disciplinele se se studiaze in limba materna, cu exceptia limbii si literaturii romane.

  • Vot antinational?
Inainte de exprimarea votului privind invatamantul minoritatilor, viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca liberalii nu vor participa la acest vot. "Consideram ca e un vot antinational, va asumati responsabilitatea ca cetatenii Romaniei sa nu stie in limba romana ce inseamna istoria si geografia Romaniei. E dreptul dvs. sa decideti, dar e dreptul nostru sa va sanctionam", a afirmat Nicolaescu in plen. De altfel, liberalul Cristian Adomnitei propusese ca votul asupra alineatului sa fie nominal, insa propunerea sa a fost respinsa de plen.

"Grupul PSD ramane in sala, sa priveasca in ochi tradatorii neamului", i-a anuntat pe democrat-liberali social-democratul Cristian Dumitrescu, relateaza NewsIn.

In prima faza, presedintele de sedinta, Roberta Anastase, a supus la vot amendamentul adoptat de Comisia de invatamant la primul alineat al articolului 37, potrivit caruia "in cadrul invatamantului preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor nationale, toate disciplinele se studiaza in limba materna, cu exceptia limbii romane, a istoriei si geografiei Romaniei". Textul a fost respins de plenul Camerei. Drept urmare, Anastase a supus la vot formularea Guvernului, varianta care a intrunit 111 voturi "pentru", 45 "impotriva" si 10 abtineri.


"Natiunea se defineste in primul rand prin limba comuna, istorie comuna si geografie comuna. Ati dat o noua definitie natiunii, pentru ca natiunea nu se identifica cu poporul. Si colegii de la UDMR ar fi trebuit sa cunoasca istoria si geografia patriei in limba romana. Dvs. (n.r. PDL), impreuna cu cei de la UDMR, ca sa ramaneti la guvernare, ati intinat cele mai sfinte idealuri ale natiunii romane. Sa dea Domnul, in urmatorii ani, sa aflam din cartile de istorie scrise in ungureste, ca si Burebista era ungur, ca doar il cheama Boros-Bista", le-a imputat deputatilor PDL social-democratul Adrian Solomon.

Pe de alta parte, democrat-liberalul Toader Stroian a anuntat ca a votat ca geografia si istoria sa fie predate in limba materna, "nu de dragul ungurilor, sau al guvernului, ci impotriva ipocriziei". "Pentru mine, sa aleg intre un ipocrit si un ungur, mai bine am ales ungurul", a explicat Stroian.

Citeste si:
Deputații ruși înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru...
Deputații ruși înăspresc...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.