Poate va mai amintiti imaginea de la telejurnal in care, sub privirea ministrului de Interne si-n suspin de iubite, cite un "mascat" spargea cu o mina o duzina de caramizi, cu alta bloca o lovitura de cutit, din privire pirjolea vreo adunatura de nelegiuiti, iar ciinele sau lup zbura mereu, cu un rost greu de priceput pentru cei de pe margine, prin cauciucuri arzinde. Ei bine, in lumea politistilor cu burti si rate la banca, lucrurile stau un pic altfel. Alaltaieri, pe terenul pirlit al unei scoli din Drumul Taberei, comisarul Gelu Ieremia a condus antrenamentul a 22 de subofiteri si ofiteri de la sectia 21. Cursantii abia parau, stingaci, lovituri care, daca ar fi fost aievea, s-ar fi lasat cu putin singe. "Frate, io ii dau cu pumnul in cap, asta-i metoda cea mai sfinta!", spunea un politist mai voinicut.

Mai tineti minte imaginea de la telejurnal in care omul imbracat in negru, mascat, spargea cu o mina o duzina de caramizi si cu alta bloca o lovitura de cutit? In lumea politistilor cu burti si rate la banca, lucrurile stau un pic altfel. Alaltaieri, pe o canicula ce-i tinea in casa pina si pe spargatorii de bancomate, au avut sedinta de pregatire fizica politistii bucuresteni de la Sectia 21. Era una dintre cele trei sedinte pe saptamina stabilite mai an prin ordin de ministru, in care politistii de la "operativ" din toata patria trebuia sa dea burta jos.

Si-n trecut aveau politistii ordin sa bage flotari si niscaiva karate, dar mai toate intilnirile incepeau cu putin fotbal si se terminau cu multa bere. Dar chestorul Fatuloiu, seful IGP, a criticat public burtile fluorescente de prin intersectii, iar responsabilii cu forma fizica din minister au trecut la treaba.

Educatie fizica dupa santaj ratat

Pe un teren pirlit al unei scoli din Drumul Taberei, comisarul Gelu Ieremia, instructor peste cele 60 de sectii din Capitala, a condus antrenamentul a 22 de subofiteri si ofiteri de la amintita sectie. Unii de la Circulatie, altii de la Ordine publica, ba chiar citiva de la Judiciar. Cei din urma isi facusera timp de educatie fizica abia dupa un flagrant ratat la un santaj. Erau inca imbufnati ca "ala n-a pus botul", dar convinsi ca "trebusoara" totusi se va intimpla. Ieremia, noua ani de box, inca vreun cincinal de karate, spate lat, miscari de pisica, vorba putina, dar isteata, a impartit sedinta in trei segmente: oleaca de alergare pentru inceput, cu sprint inclus, tehnici de autoaparare si putin fotbal, la desert.

Burta piticului

Pe comisarul karatist il ajutau doi priceputi, un alt comisar de la "21", responsabil pe sectie cu pregatirea fizica, si unul dintre cursanti, cel mai bun dintre ei, Dascalu, iscusit in trinte dupa secole de judo. Prima parte, cea cu alergarea, cu un "mersul piticului" la pachet, trecu fara mari suferinte. Cind oboseala se instapini, se facura auzite vorbe si impotriva noilor baremuri.

Barbatie cu cutit de lemn

Dupa alergari, sprinturi si tigari fumate pe margine, au urmat reprizele de autoaparare. Oamenii fusera impartiti pe doua "ateliere de lucru". Intr-unul, comisarul Ieremia explica autoapararea in caz de atac cu cutitul, in celalalt, agentul Dascalu ii invata trinteala fulger si fara ranirea infractorului. Ieremia a scos dintr-o gentu-ta niste cutite de lemn si a inceput sa arate ce si cum. Cursantii nu pareau sa fi stiut nimic, desi un naiv din strada ar presupune ca tehnicile astea fac parte din bagajul fundamental al oricarui politist. Parau lovituri care, daca e sa fi fost aievea, s-ar fi lasat cu mult singe.

"Noi sintem mai multi"

La celalalt atelier, Dascalu, in modestia lui de agent-sef, adica de plutonier, indraznea doar cu vorbe invelite in zimbet sa-i roage pe ofiteri sa execute cum trebuie procedeele de judo. Si ei ii replicau ca "astea sint chestii din filme, cind ne intinim cu infractorul pe un hol ingust, n-avem loc de tehnicile astea". Insa tehnicile astea "din filme" nu cereau spatiu, ci doar exercitiu. "Frate, io ii dau cu pumnul in cap, asta-i metoda cea mai sfinta!", spunea unul mai dolofan. Altul, tinar si subtiratec, vorbeste despre tehnicile din viata reala: "La o arestare, sintem intotdeauna mai multi".

Si-apoi, la o vorba mai de aproape, am aflat si de sumedenia de nevoi ale unui politist roman: statiile de emisie-receptie, vechi din ‘91, merg ca naiba, au de completat ore in sir tot felul de hirtii cu statistici sau macar sa aiba si ei o sala de sport unde chiar sa-i lase sefii sa se antreneze. Iar nu in arsita, pe un teren imprumutat din mila, de la o scoala generala. •


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.