O structura nou-infiintata, din care fac parte, printre altii, politisti, procurori sau comisari ai Garzii Financiare si de Mediu va verifica autorizatiile tuturor gaterelor din tara si modul in care acestea functioneaza, urmand ca, ulterior, sa se propuna si modificari de lege in domeniu.

Decizia a fost luata in prima sedinta a Comandamentului interministerial insarcinat cu verificarea gaterelor si instalatiilor de debitat lemn, condusa de ministrul Vasile Blaga. Potrivit unui comunicat de vineri al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), activitatea acestui gen de instalatii "a determinat accentuarea efectelor precipitatiilor abundente" din cursul lunii iulie.

Potrivit documentului citat, Comandamentul va verifica autorizatiile de functionare si de construire ale gaterelor si instalatiilor de debitare aflate in proprietatea firmelor si persoanelor fizice din toata tara, modul in care au fost eliberate autorizatiile de functionare pentru acestea si masura in care sunt respectate conditiile puse de autoritati la eliberarea documentelor.

In plus, seful Comandamentului vrea sa stie provenienta si destinatia cherestelei prelucrate de toate aceste gatere. Pana la sfarsitul acestei saptamani, Comandamentul va realiza un inventar al gaterelor din judetele Bacau, Vrancea, Suceava si Neamt - aflate pe lista celor mai afectate de inundatiile din ultima perioada, urmand ca pana in 28 iulie sa fie cunoscuta cu exactitate situatia la nivel national, informeaza Mediafax.

In plus, ministerele cu atributii in reglementarea functionarii gaterelor "vor stabili si elabora" modificari legislative pentru eliminarea exploatarii ilegale a padurilor. Saptamana trecuta, specialisti in domeniul protectiei mediului apreciau ca inundatiile din Moldova ar fi fost de o amploare mai mica daca in zonele respective, in ultimii ani nu ar fi avut loc defrisari masive. Padurea ar fi retinut o parte din apa de ploaie cazuta pe de o parte iar pe de alta ar fi redus simtitor viteza de curgere a torentilor formati.

De altfel, un studiu intocmit de Fondul Mondial pentru natura avertiza, la sfarsitul lunii martie ca Romania se confrunta de 15 ani cu probleme grave in ceea ce priveste taierea ilegala a copacilor, numai 60% din aceste activitati desfasurandu-se pe baze legale.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.