Cauzele se vor judeca dupa regulile Staborului Tiganesc si, potrivit traditiei, presedintele va lua decizia finala, insa va tine cont si de verdictul dat de 20 de jurati.

Absolvent de Stiinte Politice si viitor absolvent de Drept, fiiul „regelui” Cioaba, Dorin, a reusit infiintarea unui tribunal tiganesc. „Familia noastra este mereu chemata pentru a media diverse conflicte, asa ca m-am gandit ca ar fi mai simplu ca rromii sa vina aici, sa avem un sediu, iar eu sa fiu presedinte. Va fi un Tribunal al Rromilor, dar si un Avocat al Poporului Rrom, pentru ca vom face si consiliere juridica", povesteste Dorin Cioaba pentru Adevarul.

Dorin Cioaba spune ca in orice cauza, judecata de Staborul Tiganesc, presedintele va trebui sa ia decizia finala, dar numai dupa ce 20 de jurati vor analiza situatia si vor da un verdict. Niciun jurat nu poate fi femeie pentru ca, in interiorul etniei, femeile nu prea au drepturi.

Exemplu de judecata

Asa e la noi in etnie. Daca, in timp ce vorbesc cu cineva, o femeie vrea sa treaca prin fata mea, eu trebuie sa-i dau voie si ea sa ma roage sa ma intorc. Iar daca nu vreau sa ma intorc, nu are voie sa treaca prin fata mea, pana termin discutia si ii dau voie. Daca trece, e lipsa de respect, va fi judecata de Stabor si va fi marginalizata", spune printul.

Cititi mai multe in Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.