Ministerul Sanatatii a concluzionat, in urma anchetei efectuate la Spitalul CF2 din Capitala, ca in unitate se lucreaza in conditii improprii, cu instrumentar cu sterilizare indoielnica si ca nu se respecta protocolul de asepsie necesar, a anuntat, miercuri, ministrul Sanatatii Cseke Attila.

Raportul comisiei Ministerului Sanatatii a avut trei concluzii in ceea ce priveste activitatea si conditiile in care se desfasoara aceasta la CF2.

"Se lucreaza intr-un mediu impropriu, asupra caruia personalul medico-sanitar nu are control, se lucreaza cu instrumentar cu sterilizare indoielnica si se efectueaza manopere de perfuzie care nu respecta protocolul de asepsie necesar", a anuntat, joi, ministrul Sanatatii Cseke Attila

Potrivit raportului, din punct de vedere al respectarii conditiilor de curatenie, asepsie si dezinfectie, nu au fost respectate in CF2 conditiile igienico-sanitare specifice blocului operator, conditiile de sterilizare. Comisia a mai concluzionat ca nu exista un control continuu si corect al circulatiei germenilor in spital si lipsa unei politici de achizitie a materialelor de dezinfectie. In plus, la CF2, desi exista o persoana nominalizata pentru controlul infectiilor nozocomiale, nu exista niciun plan de masuri specifice, relateaza NewsIn.

Comisia a constatat existenta unui risc real de contaminare a instrumentarului prin nerespectarea procedurilor de manipulare. Concluziile anchetei arata o multitudine de factori favorizanti care au determinat aparitia infectiei de natura nozocomiala a celor doua paciente.

Rezultatele anchetei vor fi trimise Ministerului Transporturilor, dar si ca sesizare la Colegiul Medicilor din Romania, a mai spus Cseke Attila.

Referitor la interventiile efectuate celor doua paciente, ministrul Sanatatii a precizat ca acestea au fost operate de medici curanti diferiti, la un interval de 30 de minute, in aceeasi sala, cu acelasi medic anestezist. Postoperator pacientele au prezentat simptomatologie similara, iar comisia Ministerului Sanatatii considera ca sunt realizate conditiile unor factori de risc.

Comisia de ancheta de la CF2 a stabilit ca alterarea starii de sanatate a celor doua paciente a fost cauzata de un bacil gram negativ care apare episodic in toate spitalele din lume. Potrivit anchetei Ministerului Sanatatii, in cazul uneia dintre paciente s-a depistat in sange microrganismul de gram negativ burkholderia cepacia, care demonstreaza conditiile improprii in care au fost efectuate interventiile medicale. Comisia de evaluare a Ministerului Sanatatii a stabilit ca afectiunile actuale ale celor doua paciente de la Spitalul CF2 sunt cauzate de asistenta medicala acordata in aceasta unitate medicala.

Citeste si:
Val de infectări cu COVID-19 în România! Ce spune ministrul...
Val de infectări cu COVID-19...

Scandalul legat de CF2 a izbucnit dupa ce doua paciente operate in aceasta unitate sanitara au ajuns in stare grava la Spitalul Universitar. Din acest motiv, directorul unitatii si sefii sectiilor obstetrica-ginecologie, medicala, urologie si ATI au fost inlocuiti din functie, iar autoritatile incearca sa elucideze imprejurarile in care s-au imbolnavit cele doua femei. Blocul operator al sectiei de ginecologie a fost inchis odata cu declansarea anchetei.

"Ipoteze socante" in cazul spitalului CF2

Solista Operetei, in coma


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.