Baronul tot baron ramane si la inundatii. La Bacau, de pilda, doua vile sunt protejate de diguri construite din bani publici. Fara licitatie. Prin HG-uri date pe spranceana de Guvernul Nastase. Clientelei de partid. O firma a unor pesedisti din Galati a consolidat un dig care protejeaza palatul lui Corneliu Iacobov si vila fostului viceprimar PSD Dragos Benea. In Bacau si in localitatile limitrofe au fost inundate grav 200 de gospodarii.

Doua paraiase de pe langa municipiul Bacau, Negel si Trebes, care se unesc, formand paraul Barnat, si care in mod obisnuit reprezinta o dezamagire chiar si pentru gaste din cauza nivelului scazut al debitului, au reprezentat obiectul unei hotarari de guvern cu dedicatie pentru un sereleu din Galati. Firma Vega 93 SRL Galati a primit, prin incredintare directa de la Guvernul Nastase, o lucrare in valoare de 83,34 miliarde de lei pentru decolmatarea, recalibrarea albiilor si suprainaltarea digurilor de aparare deja existente. Hotararea poarta numarul 776 si este datata pe 25 iulie 2002. Fix cu trei ani in urma.

Rasfatata cu miliarde de Guvernul Nastase

Aceeasi societate a mai primit tot prin incredintare directa alte doua lucrari de acelasi gen. Una tot in judetul Bacau, iar cealalta in Neamt. O alta, cea mai "grasa" de altfel, a fost adjudecata prin licitatie. Este vorba despre "Amenajarea raului Moldova pe tronsonul Fundu Moldovei-Gura Humorului". Potrivit documentelor puse la dispozitie de directoarea Tudorita Lungu, sefa Directiei Apelor Siret din subordinea Administratiei Nationale "Apele Romane", Vega 93 Galati a primit de la stat si cheltuit 5,2 miliarde in 2003 si 3,5 miliarde in 2004 pentru prima lucrare, si 83,34 miliarde pentru cea din Suceava.

"Se aude ca ar fi vorba de Lificiu"

Un lucru interesant l-am aflat de la Registrul Comertului. Printre asociatii acestei firme ii regasim pe Corneliu Istrate si pe Maricel Pacurariu, primul un apropiat si al doilea un notoriu sponsor al PSD. "Se aude un zvon cum ca in spatele firmei ar fi fostul ministru al Mediului, Petre Lificiu", ne-a soptit la ureche directoarea Tudorita Lungu. Chiar si predecesorul sau de la Directia Apelor Siret, Emil Vamanu, a confirmat, cu jumatate de gura, informatia: "Fiecare ministru a avut si el anumite slabiciuni...". Capatam astfel, inca o data, dimensiunea exacta a modului in care se "lucra" la varful Guvernului Nastase. Si cum totul se plateste, ce a urmat ne scuteste de prea multe comentarii.

Vega 93 Galati - Misiune indeplinita

Intr-adevar, cei de la Vega 93 s-au pus pe treaba. Din cei 1.800 de metri de diguri de protectie care trebuiau suprainaltate au lucrat excelent vreo 850 de metri. Tot pe aceeasi distanta au recalibrat si albia. Distractia este ca lucrarile protejeaza fix doua imobile si acareturile lor. Este vorba de vila si gradina fostului viceprimar de Bacau, Dragos Benea, si de palatul si domeniul lui... Corneliu Iacobov, fostul patron de la RAFO Onesti, in prezent plecat din tara din cauza de motive penale. Normal, imediat dupa ce au fost depasite cele doua locatii, lucrarile pe paraul Barnat s-au oprit. Misiunea fusese indeplinita.

Pagube colaterale

Nu aceeasi atentie au acordat afaceristii galateni si consolidarii malurilor celor doua parauri nominalizate prin HG, Trebes si Negel. In total, peste 200 de locuinte au fost afectate de revarsarea celor doua ape. In Bacau au cazut 39 de case. Alaturi, la Margineni, restul... Pagube colaterale. Obiectivul fusese atins. Casoaiele celor doi baroni de Bacau fusesera salvate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.