Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, este dispus sa negocieze o suma cu statul roman, pentru ca retinerea sa de catre Parchet ar fi provocat pierderi companiei. In joc sint sute de milioane de dolari.

Inainte de demararea procedurilor prin care grupul Rompetrol va solicita la Washington daune statului roman, compania condusa de Dinu Patriciu este dispusa sa negocieze cu Guvernul Romaniei o cale amiabila de rezolvare a disputei, in urmatoarele trei luni. "The Rompetrol Group (TRG), prin firma internationala de avocatura Salans, a prezentat pe 19 iulie o nota formala de identificare a unei dispute catre Guvernul Romaniei, pe baza prevederilor Tratatului Bilateral de Investitii dintre Olanda si Romania.

Aceasta notificare anunta Guvernul Romaniei ca s-au violat drepturile fundamentale si cele de protectie datorate companiei si managerilor sai, iar TRG a suferit pierderi economice si este indreptatita sa obtina compensatii juste. Notificarea este urmata de o perioada de 90 de zile in care Guvernul Romaniei si TRG vor negocia pentru rezolvarea pe cale amiabila a disputei", se arata intr-un comunicat al Rompetrol. Compania spera ca, astfel, se va evita procesul de la Curtea Internationala de Arbitraj (ICSID).

Pierderea s-a calculat, dar e secreta

La sfirsitul lui mai, Patriciu a fost retinut pentru 24 de ore de catre procurori, intr-o ancheta ce viza mai multe infractiuni care ar fi fost savirsite de conducerea Rompetrol. Omul de afaceri a considerat ca masura este un abuz. In acel moment, actiunile rafinariei Petromidia, tranzactionate la Bursa din Bucuresti, s-au prabusit, iar Patriciu a anuntat ca Rompetrol va da in judecata statul pentru recuperarea tuturor pierderilor, spunind ca acestea s-ar putea ridica la citeva sute de milioane de dolari. Avocatul Rompetrol, Obie Moore, a refuzat ieri sa spuna care este suma ceruta, dar a precizat ca, inclusiv in varianta unei intelegeri, Rompetrol tot bani doreste. Moore a spus ca s-a facut calculul pierderilor, dar a refuzat sa-l faca public.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.