In ajun de Sfantul Ilie, a fost prapad. Vijelia a pus la pamant acoperisuri, a smuls copaci, a inspaimantat populatia.

Incepand de marti dupa-amiaza si apoi spre noapte, nebunia a lovit numeroase localitati din judetele Hunedoara, Arad, Arges, Covasna, Suceava. Potrivit celor declarate de Aurora Stan-Sion, sef Prognoze, Fenomene Meteo Severe, din cadrul ANM, furtunile din vestul, centrul si nordul tarii au fost anuntate printr-o atentionare facuta publica cu o zi inainte de a se produce.

SFATURI IN VREME DE TORNADA

Desi sunt anuntate din timp, cum s-a intamplat si de data aceasta, vijeliile nu pot fi localizate foarte exact, spune Aurora Stan-Sion. De asemenea, tornadele pot fi monitorizate doar daca sunt mari, dar timpul de alerta este extrem de scurt, de cel mult 10 minute. Evitati sa porniti la drum cand exista asemenea avertizari si incercati sa va puneti la adapost sigur masinile, de exemplu. Daca vijelia sau tornada va prinde intr-o zona descoperita, trebuie sa va adapostiti intr-un sant. Daca nu exista asa ceva in apropiere, culcati-va la pamant si acoperiti-va capul, pentru ca vantul puternic ia pe sus diverse obiecte, care va pot lovi.

CONTRASTUL TERMIC

"Nu sunt fenomene neobisnuite vara, numai ca, de data aceasta, au avut un caracter mai violent. Cauza o constituie frontul atmosferic rece care a traversat tara noastra si care a interactionat cu cel cald existent deja la noi", spune Aurora Stan-Sion. Contrastul termic puternic este cel care, in general, da nastere la asemenea vijelii sau chiar la tornade. In Romania, ele sunt mai frecvente in ultimul timp din cauza schimbarilor bruste de vreme. Tornadele pot fi monitorizate doar daca sunt mari, dar timpul de alerta este extrem de scurt, de cel mult 10 minute

CINE ESTE SFANTUL ILIE

PROROCUL ILIE este considerat de crestini unul dintre cei mai mari sfinti. In Romania, imaginea profetului Ilie este legata de fenomenele meteorologice. Atunci cand ploua sau tuna, in popor se crede ca Ilie se plimba pe cer in carul lui de foc si ca detine puterea de a opri sau a face sa se reverse ploaia. Sarbatoarea prorocului Ilie Tesviteanul (20 iulie) este si ziua Aviatiei romane, acest sfant fiind considerat, din 1913, ocrotitorul si patronul aviatorilor. Ziua este numita si Santilie si acum se organizeaza vestitele Nedei si Santilii.

Fulgerele, trasnetele si tunetele din timpul furtunilor sunt corelate cu parerea populara ca Santilie trasneste dracii si locurile in care acestia se ascund.
Ritualul serbarii contine descantece pentru prevenirea sau indepartarea vijeliilor, grindinei si ploilor torentiale.

GORUNUL LUI HOREA NU MAI E VIU

Gorunul de la Tebea, monument al naturii si in acelasi timp si monument istoric, ce amintea de conducatorul Marii rascoale taranesti din 1784, a fost culcat la pamant de vijelie. "Nu mai e viu", cum spunea Romeo Farcas, primarul comunei Baia de Cris.

CE-A FOST IN TARA IERI NOAPTE

Ruperi de nori, grindina, inundatii, acoperisuri smulse, autoturisme cocosate de copacii secerati. Faimosul gorun al lui Horea a fost pus la pamant. In Hateg, grindina a fost cat nuca. Turla bisericii din Baia de Cris a luat-o razna. Blocuri din Deva, Arad sau Suceava au ramas fara acoperis. In Alba, Mures, Harghita, Suceava, Arad sau Arges, sute de localitati au ramas fara lumina, strazile si subsolurile blocurilor au fost inundate. Fabrica de Arme de la Cugir s-a umplut de apa. La Orastie, DN7 si DN68 au fost blocate de copacii rapusi. Vijelie sau tornada? In cateva zeci de minute, prapadul a schimbat dramatic peisajul. Pana ieri dupa-amiaza, INMH-ul nu definise fenomenul.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.