Medicii de familie vor elibera din nou retete compensate si gratuite, bilete de trimitere si concedii medicale, de joi, dupa ce miercuri seara au ajuns la un acord cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) in urma unor negocieri care au durat peste 13 ore.

Reprezentantii medicilor de familie au semnat un protocol cu CNAS, urmand ca de joi sa-si reia activitatea in mod normal, dupa o saptamana de proteste, relateaza NewsIn.

Presedintele CNAS Lucian Duta a declarat ca dupa mai bine de 12 ore de negocieri s-a ajuns la o intelegere cu reprezentantii medicilor de familie si a fost semnat protocolul intre acestia si CNAS, urmand ca de joi pacientii sa poata primi retete compensate si gratuite, bilete de trimitere si concedii medicale.

Medicii au abordat problemele legate de plata per capita si per serviciu si de listele de asigurati, schimbari urmand sa fie efectuate in legatura cu sanctiunile prevazute in contractul cadru pe 2010 si cu ponderea procentelor acordate unor pacienti.
Negocierile intre medicii de familie, reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai CNAS au continuat miercuri, dupa ce discutiile de marti, care au durat mai mult de sase ore, nu au avut un rezultat concret.

"Sunt foarte multe lucruri tehnice de discutat. Inca nu avem avizul colegilor nostri. Am stat azi (marti, n.r.) sase ore si vom mai sta si maine (miercuri, n.r.) inca 12 daca este nevoie pentru ca lucrurile sunt extrem de dificile. Suntem pe calea cea buna. Daca maine seara vom avea un protocol semnat, care sa aiba valoare juridica, este posibil ca medicii de familie sa-si reia activitatea de joi", a declarat marti Rodica Tanasescu.

Cateva sute de medici de familie si de reprezentanti ai asociatiilor pacientilor s-au adunat miercuri dimineata in Piata Revolutiei din Capitala, pentru a protesta fata de contractul cadru privind serviciile de asistenta medicala pe 2010.

Pe 1 aprilie reprezentantii asociatiilor medicilor de familie au anuntat ca a fost luata decizia sistarii eliberarii de retete compensate si gratuite, bilete de trimitere si concedii medicale. Medicii au refuzat sa semneze noul contract cadru cu CNAS, deoarece acesta continea prevederi si norme metodologice care ar conduce la scaderea veniturilor, la falimentul medicilor de familie si la imposibilitatea de a acorda asistenta medicala pacientilor.

Citeste si:
Rețete tradiționale pentru masa de Crăciun. Îți vei impresiona...
Rețete tradiționale pentru...

Medicii si pacientii au iesit in strada


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.