Urmasii Marthei Bibescu au depus in instanta o actiune de revendicare a domeniului si Palatul Mogosoaia.

In cazul in care restituirea nu este posibila, acestia cer ca magistratii sa oblige institutiile statului sa le platesca valoarea de piata a palatului, evaluat provizoriu la 10 milioane de euro.

Christopher John Ghika, cetatean britanic, si sora lui, Jean Valentine Louise Ghika-Comanesti, au depus actiunea de revendicare la Tribunalul Bucuresti pe 12 martie, sustinand ca, in calitate de mostenitori ai Marthei Bibescu, nascuta Lahovari, au drept de proprietate asupra complexului "Palatul Mogosoaia". Cei doi sunt reprezentati in instanta de casa de avocatura "Stoica si Asociatii", a fostului ministru al Justitiei, Valeriu Stoica, scrie NewsIn.

Cererea de chemare in judecata depusa la Tribunalul Bucuresti este insotita de o serie de documente, printre care traduceri ale certificatelor de mostenitor, din care reiese ca fratii Ghika sunt mostenitorii domeniului de la Mogosoaia, precum si o serie de procese-verbale care detaliaza ce suprafete, imobile si obiecte erau pe domeniu la preluarea de catre stat.

Potrivit actiunii depuse la Tribunalul Bucuresti, pe 2 martie 1949 , "in lipsa oricarui temei legal, Directia Gospodariile Agricole de Stat a procedat la preluarea bunurilor Marthei Bibescu situate in comuna Mogosoaia, judetul Ilfov, bunuri constand in: 33 de hectare de teren arabil, 30 de hectare parc, 8 hectare teren cultivate cu pomi, 3 hectare teren cultivate cu plante de protectie, 8.700 mp teren cu destinatia de loc de casa, 28 de constructii (dintre care doua castele, 9 corpuri de cladiri avand destinatia de locuinte pentru personal, o biserica si alte corpuri denumite Casa mica si Casa mare), produse si producte agricole, inventar viu, precum si intregul inventar mort". Cei doi mostenitori ai Marthei Bibescu sustin ca revendica doar parcul, terenul cultivat cu pomi, cele 3 hectare cultivate cu plante de protectie, precum si constructiile si terenul aferent acestora, specificand ca nu fac obiectul acestui dosar terenul arabil sau inventarul complexului.

Instanta de judecata a stabilit primul termen in acest proces pentru 26 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.