Social 2 Aprilie 2010 10:44
Plecand de la adevarul religios, crestinii au dezvoltat o serie de traditii si obiceiuri legate de Sarbatoarea Invierii Domnului, existente si astazi.

Pe langa postul Pastelui sau al Paresimilor, cum i se spunea in popor, sunt cunoscute, in functie de zone, diferite obiceiuri cu privire la: incondeierea oalor, taierea mieilor, deniile, Saptamana Patimilor si mult asteptatul iepuras.

  • Floriile
Sarbatoarea Intrarii in Ierusalim a Domnului sau Floriile, cum este cunoscuta in popor, premerge marea Saptamana a Patimilor Domnului. Conform Bibliei, crestinii stiu ca Iisus a fost intampinat cu ramuri de maslin si ramuri de finic.

Aceasta sarbatoare se mai numeste si Duminica Stalparilor sau a Floriilor. In aceasta zi, in care se face si dezlegare la peste, credinciosii merg la biserica ducand simbolic ramuri de salcie si flori, simbol al germinatiei, fertilitatii si rodului pamantului. Despre ramurile de salcie, se spune ca se pun si pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodeasca.

  • Incondeierea oualor
Traditia romaneasca vede in oul rosu un simbol al prosperitatii si al vietii. Culoarea rosie a fost asociata cu aceea a vietii si a Soarelui la asfintit, iar galben simbolizeaza rasaritul Soarelui, intr-un cuvant, perpetuarea vietii, scrie Kudika.

Inrosirea oualor se face in miercurea din Saptamana Mare, pentru a fi ciocnite si mancate sacramental in ziua de Paste. De-a lungul timpului, gratie indemanarii artistice, se cunosc diferite procedee de incondeierere a oualor: de la cele vopsite, pictate, oua sapate, tehnica ce dispune de ornamente in ceara in relief, oua scrise, oua impietrite, incondeiate cu frunze, cu margele sau picurate.

Iepurasul de Pasti

Fara a se inscrie in traditia autohtona, iepurasul de Paste a fost preluat din traditia germana in jurul anului 1500. Traditia spune ca aceasta sarbatoare vine de la zeita Eostre, simbolizata prin iepurasi si asociata cu fertilitatea.

O legenda veche spune ca zeita Eostre a gasit intr-o iarna o pasare ranita. Pentru a o salva de la moarte, a transformat-o in iepuroaica, oferindu-i posibilitatea de a mai depune oua. In semn de multumire, iepuroaica obisnuia sa ii daruiasca zeitei ouale facute. Astfel a luat nastere traditia iepurasului care imparte daruri de Paste.

Kudika ne prezinta si alte traditii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.