Marile magazine comercializeaza ouale cu pana la 0,66 lei/bucata, cu peste 0,3 lei/buc. mai mult, comparativ cu pretul oferit de producatori, care le vand cu 0,27-0,32 lei/bucata. Pe piata, produsul se gaseste si la un leu.

"La poarta fermei, in prezent, crescatorii organizati vand ouale de calitatea intai cu 0,27-0,32 lei pe bucata, fara TVA, pret care a ramas nemodificat comparativ cu perioada Pastelui din 2009 sau fata de acum o luna sau doua in urma", a declarat pentru NewsIn presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.

In acelasi timp, in reteaua de magazine Carrefour, ouale sunt vandute cu preturi care variaza intre 0,43-0,51 lei, in functie de compania producatoare.

Lantul de supermarketuri Plus comercializeaza in aceasta perioada ouale cu 0,46-0,53 lei pe bucata, iar in reteaua Cora, acestea pot fi cumparate cu preturi care variaza intre 0,45 lei pe bucata, la gama cea mai ieftina a magazinului, si 0,66 lei pe bucata.Din marile magazine romanii pot cumpara si oua fierte si vopsite, cu preturi intre 0,94-1,40 lei pe bucata.

Pe de alta parte, in multe piete din Capitala, ouale sunt vandute cu preturi care ajung pana la un leu pe bucata. "Fermierii organizati nu au nicio legatura si niciun fel de vina ca preturile oualor din piete cresc pana la un leu, cei care practica aceste preturi sunt speculanti ai scandalului recent cu <<gainile stresate>>", a explicat Ilie Van.

Cu toate acestea, reprezentantul Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania a adaugat ca nu se asteapta la scaderi ale consumului de oua in perioada Pastelui, estimand ca romanii vor cumpara in aceasta perioada circa 150 milioane de bucati.

"Pana in prezent nu am sesizat influente negative si nici nu cred ca vor aparea pana la sfarsitul sarbatorilor pascale, asa ca ne asteptam sa avem un consum similar cu cel din anii anteriori, respectiv 150 milioane bucati, adica cu 50% mai mult decat intr-o luna normala", a adaugat presedintele UCPR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.