Toti cei care asista compatimitor la aceasta agonie sunt neputinciosi. Tratamentul ar trebui sa vina de sus, de la institutii impozante, cum ar fi Ministerul Educatiei si Cercetarii sau Academia Romana. Dar o anumita eficienta ar putea avea si reprezentantii presei scrise si vorbite, profesorii, oamenii de litere si parintii.

Andrei Plesu atrage atentia asupra folosirii degradante a limbii romane in diverse contexte ale spatiului social roman din prezent. “La toate nivelurile, se vorbeste prost romaneste: se folosesc termeni improprii, se fac greseli penibile de gramatica, se muta delirant accentele de pe o silaba pe alta, se construiesc propozitii si fraze talambe, se rosteste rudimentar, se intoneaza precipitat, sleampat, rastit”, sustine Andrei Plesu, intr-un articol comentativ publicat in Adevarul.

Sunt criticati atat oamenii de televiziune cat si politicienii. “Vorbim de <<criza>> in toate domeniile, dar nu observam ca in materie de limba criza pare cu adevarat ireversibila. Debitam, oricand, patimase discursuri patriotice, dar siluim limba materna cu o nesimtire de venetici”, sustine Plesu.

Cunoscutul om de litere da si exemple ale folosirii gresite a limbii romane: “O grija nevrotica de a evita cacofonia duce la complicatii ridicole si inutile („ca si profesor", in loc de „ca profesor", ca si cum fara „si" expresia ar suna cacofonic). Se spune tot mai frecvent „am servit" o friptura, in loc de „am mancat", cand in realitate de „servit" se ocupa chelnerul. Se prefera „am lecturat", in loc de „am citit" si „am vizionat" in loc de „am vazut".

Se crede ca „lucrativ" inseamna „care lucreaza" (si nu „care aduce castig", cum este corect), ca „fortuit" inseamna „fortat" (si nu „intamplator") sau ca daca la un dialog iau parte trei insi, dialogul devine „trialog". Nu mai vorbesc de folosirea epuizanta, identificabila si la „baieti fini", a lui „care", atunci cand trebuie spus „pe care". Accentele au intrat cu totul in deriva: se spune „furie" (accent pe „i"), „editor" (accent inexplicabil pe „i") si cate si mai cate”...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.