In momentul de fata, autoritatile sunt incapabile sa stabileasca bilantul final al inundatiilor.

Dupa ce potopul s-a oprit si apele au inceput de trei zile sa se retraga, in noroiul si malul care au ramas in urma inca mai sunt gasite cadavre omenesti. Numai in cursul zilei de ieri, in comunele galatene Umbraresti si Torcesti, au fost descoperite doua persoane decedate, dintre care una a murit asfixiata prin inec, iar cealalta, in urma unei crize cardiace. Pe langa toate acestea, vestile din partea meteorologilor nu sunt nici pe departe incurajatoare.

Inca de luni, Ministerul Mediului a transmis o atentionare meteorologica catre prefecturile din toata tara cu privire la fenomene periculoase ce urmeaza sa cuprinda intreaga tara. Daca ieri am scapat de capriciile vremii, avertismentul ramane valabil pana astazi, ora 21.00, si a fost dublat de o atentionare hidrologica ce a fost transmisa catre 34 de prefecturi.

In avertizarea venita de la Agentia Nationala de Meteorologie (ANM) este prognozat ca, astazi, in sud si sud-estul tarii, "vor avea loc descarcari electrice frecvente, intensificari ale vantului, izolat cu aspecte de vijelie, caderi de grindina si ploi cu caracter torential". In atentionare mai este precizat ca sunt asteptate cantitati de apa de 20-25 l/mp, pana la 40-50 l/mp, in intervale scurte de timp. Cu toate acestea insa, autoritatile sustin ca nu exista motive de panica legate de noi inundatii. Prezent la guvern, presedintele ANM a declarat ca "spera" ca nu va mai fi vorba de alte inundatii.

Guvernul aloca 2.500 miliarde de lei pentru refacerea infrastructurii

In ultima sedinta a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, care a avut loc ieri, guvernul a anuntat ca va aloca bani pentru refacerea infrastructurii. Astfel, pentru refacerea lucrarilor din zonele recent afectate de inundatii, dar si in judetele Caras-Severin, Olt, Teleorman, guvernul va aloca 2.550 miliarde lei vechi, la care se vor putea adauga - in cazul in care va fi necesar - alte 450 miliarde lei vechi.

De asemenea, Romania deja a primit un ajutor din partea Poloniei, constand in 8,5 tone produse necesare pentru sinistratii din zonele inundate. La acestea se adauga cantitati de lapte praf si apa potabila destinate copiilor si trimise de autoritati in localitatile afectate.

Sute de mii de animale moarte dupa ultimele inundatii

Sute de mii de pasari, vaci, oi, capre, cai sau porci au murit, de la inceputul lunii, in cele 22 de judete afectate de inundatii. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca zonele au fost in mare parte curatate. Potrivit unui bilant, in cele peste 20 de judete afectate de inundatiile din ultimele saptamani, au murit 143.485 de pasari, 469 de vaci, 1.170 de porci, 2.390 de oi, 129 de cai, cateva sute de capre, iepuri, magari si familii de albine.

Cele mai multe animale si pasari au murit in judetele Olt si Vrancea. Numai in Olt, in ultimele 18 zile, au murit 47.705 pasari, 309 porci, 296 de oi si capre, doi magari, patru vaci, 15 iepuri, patru cai si 139 de familii de albine. In Vrancea au murit 29.950 de pasari, 445 de vaci, 561 de porci, 1.502 oi si capre, 44 de cai si 124 de caini. Pentru ecarisarea zonelor, cadavrele au fost incinerate si ingropate in puturi secate, autorizate sanitar-veterinar si special desemnate. Locurile au fost tratate cu substante decontaminante, totul desfasurandu-se sub supraveghere sanitar-veterinara.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.