ANI a incalcat legislatia privind atribuirea contractelor de achizitie publica si a inchiriat netransparent 30 de sisteme informatice, ceea ce a dus la cheltuirea ineficienta a banilor publici, arata raportul Curtii de Conturi pe 2008, care a fost insa anulat in instanta intre timp, potrivit ANI.

Potrivit Raportului Curtii de Conturi, achizitiile publice ale Agentiei Nationale de Integritate "s-au focalizat catre cumpararea directa, in defavoarea procedurilor in sistem competitional", cu incalcarea prevederilor OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica. Astfel, raportul invoca "elaborarea de specificatii tehnice cu referiri la brandul producatorului, fapt care a determinat achizitionarea de bunuri de natura mijloacelor fixe cu precadere prin cumparare directa, in defavoarea procedurii de licitatie deschisa sau de cerere de oferte, cu vicierea mediului concurential", relateaza NewsIn.

Raportul mai arata ca a fost calculata eronat valoarea estimata a contractelor, fara a se tine cont de produsele similare si de cumularea pe parcursul unui an a valorii fara TVA.

Curtea de Conturi imputa Agentiei de Integritate si incheierea, in iulie 2008, a unui contract in valoare de 11.777 euro, cu o durata de patru luni, avand ca obiect inchirierea a 30 sisteme informatice, "in conditii de lipsa de transparenta si cu cheltuirea neeconomicoasa si ineficienta a resurselor bugetare". Este mentionata totodata inchirierea unui apartament intr-o zona centrala a Capitalei, pentru care ANI a achitat trei luni 86.000 de lei, in conditiile in care nicio structura din Agentie nu si-a desfasurat activitatea in acel sediu.

Acelasi raport arata ca nu au fost respectate prevederile legale privind dotarea cu autoturisme, ANI detinand un autoturism in plus fata de norma legala, iar in ceea ce priveste inventarierea patrimoniului a constatat ca registrul numerelor de inventar si fisele mijloacelor fixe nu contin informatiile minime obligatorii prevazute de lege, iar unele bunuri din patrimoniu nu au fost inventariate.

Citeste si:
Dan Negru, despre Revelionul 2023: „Mulțumesc pentru toți anii ăștia”
Dan Negru, despre Revelionul...

In replica, Agentia Nationala de Integritate acuza ca reprezentantii Curtii de Conturi induc in eroare opinia publica. "Curtea de Conturi a Romaniei induce in eroare opinia publica prin includerea in Raportul Public pe anul 2008 a unor date si informatii nereale, fata de care o instanta judecatoreasca s-a pronuntat printr-o sentinta definitiva cu aproximativ doua luni inainte", se arata intr-un comunicat.

Concluziile Curtii de Conturi au fost anulate "integral, pe fond", de Sectia a VIII-a de Contencios Administrativ si Fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, printr-o sentinta definitiva din 22 octombrie 2009, precizeaza Agentia.

Zeci de institutii au acordat sporuri ilegale in 2008

Raportul Curtii de Conturi are la baza concluziile „Auditul financiar al contului de executie si al bilantului contabil incheiate la 31 decembrie 2008”, desfasurata de la ANI in perioada 10 februarie - 29 mai 2009.

Citeste si:
Niculae Bădălău, eliberat din funcția de vicepreședinte la Curtea...
Niculae Bădălău a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.