Subprefectul Capitalei sustine ca vinovatii pentru producerea deflagratiei in urma careia patru oameni au murit vor fi stabiliti cel mai probabil in doi-trei ani. Adrian Badila a precizat ca nu este rolul Prefecturii sa dea verdicte si ca in acest moment se asteapta rezultatul comisiei de ancheta formata din specialisti.

Subprefectul Capitalei, Adrian Badila, a precizat ieri ca vinovatii pentru producerea exploziei din cartierul Colentina, soldata cu moartea a patru persoane si distrugerea a cinci imobile, vor fi stabiliti "probabil in doi-trei ani". "Ramane de vazut cine e vinovatul, daca e persoana fizica sau juridica. Va urma un proces, iar rezultatul final nu il vom sti decat in doi-trei ani de zile si este firesc asa", a declarat, citat de Mediafax, subprefectul Bucurestilor.

Referindu-se la posibilitatea ca statul sa actioneze impotriva furnizorilor care nu respecta legea, Adrian Badila a lasat sa se inteleaga ca principala problema este in acest caz legislatia: "Legislatia este asa de stufoasa incat semnam toti si nu raspunde nici unul". Acesta a aratat doar ca, in relatia cu furnizorii bucuresteni de utilitati, Prefectura a reusit sa stabileasca "o cooperare", mai ales cu Distrigaz, care s-a privatizat de curand si asupra careia nu pot fi facute presiuni.

Badila a precizat ca, din punct de vedere penal, ancheta autoritatilor si, deci, Prefectura nu poate spune cine este vinovat de moartea oamenilor prinsi de explozia din 17 iunie. "Sunt doua tipuri de vinovatie. Partea de stabilire a vinovatului pentru explozie, care a generat inclusiv pierderea de vieti omenesti si din acest punct de vedere singura comisie abilitata sa traga concluzii este comisia de ancheta din care Prefectura nu face parte.

Insa au fost constatate o serie intreaga de nereguli, care definesc o stare de fapt: lipsa autorizatii de constructii, racorduri ilegale, lipsa autorizatiilor de functionare a firmelor, existenta unor constructii, lipite una de alta, desi legea nu permite acest lucru, persoane neinregistrate la evidenta populatiei. Sunt elemente care definesc o stare de fapt", a spus Badila. Subprefectul a mai mentionat ca se "asteapta rezultatul comisiei de ancheta abilitata in acest domeniu, formata din specialisti". "Nu este rolul Prefecturii sa dea verdicte. Exista Parchete", a subliniat Badila.

Actiuni de prevenire

In ceea ce priveste mersul anchetei si a actiunilor de prevenire a unor astfel de evenimente, subprefectul Badila a precizat numarul de sedinte avute in acest sens: "Prevenirea este o prioritate pentru noi, iar, ca dovada, noi am avut sase sedinte fata de una cat a fost anul trecut". In ultima sedinta, din 15 iulie, membrii comisiei de analiza au convenit asupra mai multor masuri menite sa combata efectele exploziei si sa previna aparitia altor evenimente de acelasi gen.

Astfel, SC Distrigaz Sud va verifica, pana la sfarsitul lunii iulie, conducta de alimentare cu gaze si bransamentele din strada Apostol Nicolae si va face reparatii si inlocuiri, acolo unde este cazul.Totodata, pana la sfarsitul lunii august va fi verificat modul de intelegere a societatilor comerciale pentru executarea lucrarilor de gaze si controlul calitatii acestora.

De asemenea, va fi verificata receptionarea si solicitudinea in raspuns la apelurile de interventie din primul semestru al anului in curs, asigurarea informarii lunare a Inspectoratului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta in legatura cu sesizarile cetatenilor privind producerea unor scurgeri de gaze si a rezultatelor echipelor de interventie specializate pentru verificare si remedierea deficientelor constatate.

In acelasi timp, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta ii va fi inaintata propunerea de schimbare a sediului Detasamentului Special de Interventie din comuna Ciolpani in Capitala, pentru diminuarea timpului de interventie necesar depistarii supravietuitorilor in cazul producerii unui dezastru sau situatii de urgenta in municipiu.

Patru morti si cinci raniti

Dupa cum se stie, patru persoane au murit, cinci au fost ranite, iar mai multe imobile si un autoturism au fost distruse in urma unei explozii produse in dimineata zilei de 17 iunie. Deflagratia a avut loc cand, cel mai probabil, trei angajati ai unui atelier de incaltaminte de pe strada Nicolae Apostol, cartierul Colentina, au intrat in cladire si au aprins lumina. Cercetarile au stabilit ca explozia s-a produs din cauza unei acumulari de gaze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.