Circa cinci milioane de spectatori trec pragul salilor de cinema din Romania intr-un an, ceea ce reprezinta un numar foarte mic, potrivit directorului general al Centrului National al Cinematografiei (CNC), Decebal Mitulescu. Acest lucru inseamna ca romanii merg la film de 0,24 ori intr-un an, adica de 10 ori mai rar decat locuitorii Uniunii Europene. Numarul de spectatori este "lacuna majora a pietei locale de film", a declarat Mitulescu.

De curand, CNC a prezentat un bilant al cinematografiei romanesti in perioada 2001-2004. Potrivit acestuia, aproximativ 8% din cei cinci milioane de spectatori au intrat la filme romanesti, ceea ce reprezinta un procent "onorabil, tinand cont ca circa 10% din numarul total de premiere sunt romanesti", este de parere Decebal Mitulescu.

Un studiu al Institutului European de Statistica, Eurostat, arata ca cei mai impatimiti de salile de cinema sunt islandezii. Media de intrari pe cap de locuitor a fost, anul trecut, de 5,7 ori. Dintre locuitorii UE, campioni in domeniu sunt irlandezii. Media pe an a vizionarilor la cinema este de 4,2 ori. Ii urmeaza spaniolii, care cumpara bilete la film de 3,6 ori pe an. Cel mai prost la acest capitol, dar, oricum, mai bine decat noi, stau finlandezii si grecii, cu 1,3 intrari la cinema.

Dezinteresul romanilor pentru cinematografe este dat si de cultura TV, mai accesibila si mai comoda.

"In prezent, se afla in lucru 17 lung-metraje romanesti, iar alte 15 urmeaza sa fie contractate."

Cate 10 premiere romanesti pe an

Romanii pot vedea 110-120 de premiere cinematografice pe an. Dintre acestea, in jur de 10 au fost romanesti in ultimii trei ani. In 2002, au intrat in cinematografe 10 lungmetraje autohtone, in 2003 - sapte, iar in 2004 - 12.

Directorul CNC crede ca numarul spectatorilor va creste o data cu deschiderea, in curand, a unor noi multiplex-uri si cu modernizarea cinematografelor. La ora actuala, exista 200 de sali de cinema, cele mai multe fiind in administrarea RADEF RomaniaFilm.

"Prevedem o crestere cu 20% a numarului de spectatori prin intrarea in functiune a unor noi complexe de tip multiplex", a spus Mitulescu.

Facand bilantul ultimilor patru ani, Decebal Mitulescu a amintit "relansarea cinematografiei romanesti" (in 2000, nici o premiera autohtona, in 2004, 12), "promovarea unui val de debuturi" (34 de regizori si-au facut debutul in scurt si lung-metraj in acest interval de timp) si "ritmul bun al co-productiilor" dupa 2002, cand Romania a ratificat Conventia europeana asupra co-productiilor cinematografice. Cele mai multe dintre aceste coproductii, adica 18 din 20, sunt realizate de MediaPro Pictures si Castel Film.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.