Bolnavii internati in Sectia de Nevroze Barnova, care este in subordinea Spitalului Universitar de Psihiatrie Socola Iasi, sunt tinuti la temperaturi foarte scazute. Aici sunt internati cei mai infricosatori asasini, sadici si bolnavi irecuperabili, a caror stare anxioasa este influentata negativ de factorii perturbatori externi.
Cadrele medicale intra cu frica pentru a-i alimenta sau a le administra medicatia.

Trei paturi, unul peste altul

Incaperile extrem de friguroase in care stau acesti bolnavi nu sunt incalzite deoarece conducerea nu a achizitionat combustibilul necesar pentru punerea in functiune a centralei termice. Cei 50 de bolnavi sunt obligati sa indure frigul, desi spitalul ar trebui sa le asigure macar conditiile minime de confort. In saloane nu exista nici o sursa de incalzire deoarece curentul electric la prize a fost intrerupt. Aceasta masura a fost luata pentru ca bolnavii psihic sa nu-si bage degetele in priza. "Dati-ne caldura! Aduceti-ne haine groase si ciorapi", au strigat mai multi bolnavi de la Sectia de Nevroze. "Suntem zgribuliti de frig si o sa ne imbolnavim de plamani. Este tare frig", au spus bolnavii. Asistentul-sef al sectiei, Mariana Bujor, a tinut sa precizeze ca la inceputul lunii august bolnavii au primit sosete, dar recunoaste ca nu prea au haine groase. "La inceputul lunii august, Spitalul Socola ne-a adus sosete pentru bolnavi. Avem 20 de bolnavi transferati de la Sectia Sipote care au venit fara haine, dar asta nu inseamna ca nu au cu ce se imbraca.

Este frig si din acest motiv bolnavii mai cer haine. Le-am dat cate trei paturi si stau mai mult in pat", a declarat Mariana Bujor. Din cauza frigului din saloane, bolnavii pot intra oricand in soc termic, dar fiind vorba despre bolnavi psihic, probabil nu este nevoie sa li se acorde prea multa importanta.
Conducerea Spitalului Socola nu s-a mai ingrijit de centrala termica pentru ca trebuia inlocuita cu una automata pe gaz. Centrala nu a fost achizitionata din lipsa banilor si acum, in pragul iernii, si-au dat seama ca trebuie sa repare vechea centrala.

Meniul zilnic: fasole cu fasole

Din cauza lipsei combustibilului, nici masina de spalat nu poate fi pusa in functiune. Hainele si lenjeria bolnavilor sunt spalate manual. Timp de cateva luni, bolnavii de la Sectia Barnova au fost hraniti doar cu fasole, pentru ca spitalul abia acum a achizitionat cartofi. Intr-o incapere aflata la subsolul cladirii, alaturi de blocul alimentar, zace o movila de pere si mere care au ajuns in stare de putrefactie. Fructele trebuiau sa ajunga la Spitalul Socola pentru a fi prelucrate, dar nimeni nu a mai venit sa le ia. Nimeni din conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi nu s-a deplasat vreodata la Sectia Barnova pentru a vedea in ce conditii stau bolnavii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.