Inundatiile catastrofale din ultimele zile au fost cauzate, pe de o parte, de cantitatea impresionanta de precipitatii, dar au fost mult amplificate de defrisarile masive, sunt de parere specialistii in protectia mediului. Conform datelor de pe site-ul Ministerului Agirculturii, in Romania padurea ocupa astazi 6,367 milioane hectare, adica 26,7% din suprafata totala a tarii. Procentul este insa mai mic decat acum cinci ani, ceea ce arata ca in perioada 2001-2005, a avut loc o taiere masiva de copaci.

Conform datelor detinute de FAO (Organizatia pentru Agricultura si Alimentatie a Natiunilor Unite), in anul 2000, suprafata impadurita a Romaniei era de 6, 448 milioane ha. Aceasta inseamna ca in ultimii patru ani s-au taiat copacii de pe 81.000 de hectare de padure, adica 20.000 de ha/anual, in medie. O alta comparatie cu datele detinute de FAO arata ca media defrisarilor din ultimii ani - 20.000 de hectare - depaseste media impaduririlor din perioada 1990-2000, adica 15.000 de ha/anual.

Este adevarat ca ploile cazute intr-o saptamana in unele regiuni au depasit media unui an, dar la fel de adevarat este ca daca, in zonele de munte, ploile ar fi intampinat "rezistenta" padurilor, nu ar fi facut atat de multe ravagii.

"Se stie ca un hectar de padure retine 10.000 de metri cubi de apa. Aceasta este absorbita de muschi si eliberata ulterior in atmosfera. Daca nu ar fi fost taiate padurile, nu numai ca ar fi fost retinuta o cantitate importanta de apa, ci si viteza de curgere a apei ar fi fost mult diminuata", este de parere Codruta Nedelcu, presedintele Asociatiei ARIN. Alti specialisti in meteorologie si protectia mediului spun ca efectele precipitatiilor ar fi fost mult atenuate daca ar fi existat padure. Padurile ar fi sustinut mult mai bine solul. Asa, apa a curs pe versanti fara sa intampine nici o rezistenta.

Codruta Nedelcu, de la Asociatia ARIN, spune ca, in mod cert, exista o corelatie intre defrisarile abuzive si inundatii, ba chiar si intre taierile masive de copaci si schimbarile climatice carora trebuie sa le facem fata. "Defrisarile au accentuat schimbarile climatice la nivelul Romaniei", spune ea. Ceea ce este insa extrem de grav este ca desi defrisarile constituie o adevarata crima, nimeni nu s-a ingrijit pana acum sa traga la raspundere pe cei vinovati. "In schimb, statul va da bani pentru reimpaduriri". La fel de grav, spune Codruta Nedelcu, este si faptul ca, "desi exista un cadru legal bun prin care padurea poate fi protejata, nu s-a facut nimic: nu a existat nici capacitatea de implementare si poate, nici vointa politica".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.