Colegiul Medicilor din Romania (CMR) nu este de acord cu introducerea in proiectul de Contract cadru pe 2010 a unor prevederi care vor afecta activitatea medicilor de familie si vor diminua cu aproximativ 30% veniturile cabinetelor acestora, potrivit reprezentantilor Colegiului.
Potrivit CMR, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a introdus in proiectul de Contract cadru o serie de prevederi care nu au fost prezentate in cadrul consultarilor pentru realizarea proiectului.

"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a venit in modul netransparent si abuziv cu care ne-a obisnuit cu un proiect de Contract Cadru care va diminua veniturile cabinetelor medicilor de familie si ambulatoriului de specialitate cu aproximativ 30%. De asemenea, in proiectul de Contract Cadru au crescut penalizarile pentru cabinetele medicale, dar nu se stipuleaza nimic despre penalizarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in cazul in care nu se respecta contractul", a declarat dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, potrivit NewsIn.

In proiectul Contractului Cadru pe 2010, publicat pe site-ul CNAS, au fost introduse noi motive de penalizari, s-a triplat procentul de de penalizare a furnizorilor de servicii si nu se mai garanteaza valoarea minima la plata per servicii. Potrivit reprezentantilor CMR, a fost modificat de asemenea procentajul alocat valorii punctului "per capita" de la 90% la 70%, ceea ce va duce la scaderea cu cel putin la 25-30% a veniturilor cabinetelor.

"Proiectul Contractului Cadru mai prevede rezilierea contractelor cu cabinetele medicilor de familie in decurs de sase luni daca numarul celor de pe lista (asigurati si inscrisi) scade cu mai mult de 20%, in conditiile in care SIUI-ul este nefunctional, iar numarul asiguratilor si al salariatilor in general scade in fiecare luna datorita crizei economice, iar casele judetene de asigurari de sanatate nu transmit confirmarea evidentelor actualizate lunar", mai spun reprezentantii CMR.


.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.