Garda Nationala de Mediu, Comisariatul Regional Cluj - care acopera mai multe judete -, a aplicat in luna noiembrie 28 de amenzi contraventionale in valoare totala de 1 miliard 250 milioane lei. Numarul actiunilor gardienilor, ca si cuantului amenzilor se dovedesc a fi insa prea mici. Normele europene, severe, de ocrotire a mediului nu sunt respectate de agentii economici, dar nu pot fi aplicate cu "de-a sila" nici de Garda de Mediu, dotata cu prea putini oameni si infrastructura insuficienta. Comisariarul Regional Cluj a efectuat un numar total de 125 controale, luna trecuta. Asta inseamna ca mii de agenti economici au scapat basma curata desi sunt cunoscuti poluatori.

Potrivit biroului de presa al Comisariatului Regional Cluj, amenzile au fost aplicate in principal agentilor economici sau persoanelor fizice, pentru nerespectarea legislatiei referitoare la producerea, comercializarea sau transportul substantelor periculoase, produse petroliere inflamabile. De la inceputul anului 2004 si pana acum, gardienii de mediu clujeni au aplicat un numar total de 267 sanctiuni contraventionale din care 225 amenzi in valoare totala de 5.683,2 milioane lei. Luna noiembrie a fost dedicata celei de-a patra etape a unui control tematic care s-a vrut unul amplu, la agentii economici care produc, importa, comercializeaza, transporta si utilizeaza substante si preparate chimice periculoase, explozibile sau inflamabile. Dupa verificarea masurilor impuse in cadrul controalelor anterioare s-a constatat ca, in general, firmele au preferat sa respecte masurile impuse.

Pe langa analiza si verificarea masurilor impuse la controalele anterioare la unitatile ce desfasoara activitatile mentionate mai sus, au fost efectuate controale la inca un numar de 17 agenti economici care produc, comercializeaza sau transporta substante periculoase, produse petroliere inflamabile. Pentru diferite nereguli de genul celor precizate mai sus au fost aplicate sanctiuni in valoare totala de 900 milioane lei.

Din alti 69 de agenti economici controlati, 15 au depus planurile de eliminare a unor echipamente ce contin substante periculoase - cu continut de compusi desemnati (PCB, PCT, PCN, PBB etc.). Pentru ca Romania sa respecte normele de mediu si sa preintampine poluarea grava a mediului inconjurator mai are insa mult de lucrat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.