Rata locurilor de munca neocupate a scazut in perioada octombrie-decembrie cu 0,3 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, pana la 0,5%. Sectorul sanatatii si al asistentei sociale au in continuare cea mai mare cerere de forta de munca, a anuntat astazi Institutul National de Statistica (INS).
Fata de acelasi interval din 2008, rata locurilor de munca vacante a scazut in ultimul trimestru din 2009 cu 1,03 puncte procentuale, potrivit datelor Statisticii, arata NewsIn.

"Ca efect al crizei economice, rata locurilor de munca vacante din Romania a continuat tendinta de scadere inceputa in ultimul trimestru al anului 2008", mai arata INS. Astfel, perioada octombrie-decembrie a marcat cea de-a cincea scadere trimestriala a ratei locurilor de munca vacante.

Cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in continuare in activitatile de sanatate si asistenta sociala, dar cu o rata a locurilor de munca neocupate in scadere de la 3,36% in trimestrul al treilea la 1,48% in ultimul trimestru al anului trecut, urmata de administratia publica (1,09%) si intermedieri financiare si asigurari (0,95%). Angajatorii au cautat cel mai mult specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice, pe acest segment fiind disponibile 0,69% din slujbele totale. In ultimul trimestru din 2009, firmele au mai cautat lucratori operativi in servicii, comert si asimilati, pentru care 0,59% din posturi nu erau ocupate.

In schimb, sectorul extractiv (0,05%), sectorul hotelurilor si restaurantelor (0,06%), si tranzactiile imobiliare (0,11%) aveau cele mai putine slujbe libere.

Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca a fost inregistrata pentru membrii corpului legislativ ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori din unitatile economico-sociale si politice (0,32%), precum si cea a mestesugarilor si lucratorilor calificati in meserii de tip artitzanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor (0,36%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.