Organizatia neguvernamentala Salvati Copiii solicita asigurarea invatamantului prescolar pentru toti copiii incepand cu varsta de 3 ani, in conditiile in care numarul romilor care merg la gradinita ramane scazut - circa 31%, fata de 70% dintre copiii din celelalte etnii.
"Avand in vedere ca un elev rom are de trecut nu doar obstacole materiale, stereotipuri si prejudecati, dar si o bariera de comunicare interculturala, consideram ca oportunitati egale nu pot fi asigurate decat atunci cand romii sunt inclusi in programe de pregatire prescolara. Consideram ca este nevoie de o strategie ampla, la nivel national, in acest sens care sa asigure accesul tuturor copiilor la educatie prescolara, in care autoritatile sa ia masurile corespunzatoare pentru alocarea spatiilor necesare, a personalului didactic si a suportului material pentru accesul categoriilor defavorizate de copii la educatia timpurie", spun reprezentantii organizatiei, potrivit NewsIn.

Salvati Copiii aduce ca argument in favoarea solicitarii proiectul „Copiii romi se pregatesc pentru gradinita!”, derulat de organizatie in parteneriat cu Ministerul Educatiei, ale carui rezultate in primul an de implementare "dau incredere ca recomandarile noastre se bazeaza pe o experienta de succes".

In cadrul proiectului, au fost organizate 43 grupe de pregatire estivala, cate una in fiecare judet (in majoritate in zone rurale) si doua in Bucuresti. "Au participat 860 copii cu varste intre 3 si 6 ani, dintre care circa 80% romi, si au acumulat cunostinte importante pentru dezvoltarea lor", mai spun cei de la Salvati Copiii.

"Participarea la educatia prescolara a copiilor proveniti din medii sociale defavorizate, cu prioritate romi, care se confrunta cu saracia, prezinta deficiente care accentueaza inegalitatile existente si contribuie la perpetuarea acestora pe durata invatamantului primar si gimnazial. Copiii romi, lipsiti de pregatirea prescolara, merg mai tarziu la scoala, se integreaza cu dificultate in cerintele educationale si constituie primul esalon in ceea ce priveste absenteismul si abandonul scolii pe care o considera un mediu neatractiv si greu de inteles", subliniaza reprezentantii organizatiei.

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului in Romania, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 125 de tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.