Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat ieri ca, reintroducerea din acest an a rezidentiatului pe post este un prim pas pentru limitarea plecarii medicilor din tara, prin atragerea acestora spre spitalele mai mici, in afara centrelor universitare.

"Planul national de resurse umane face parte din Programul de guvernare. Stiu ca nu putem solutiona de pe o zi pe alta problema plecarii medicilor, dar este de datoria Ministerului Sanatatii sa ofere o perspectiva pe termen mediu si lung celor care s-au dedicat acestui domeniu. Un prim pas pe aceasta cale este si introducerea din nou, in acest an, a rezidentiatului pe post, de tip B, prin care medicii vor putea fi atrasi spre spitalele mai mici, in afara centrelor universitare", a declarat ministrul, cu prilejul unei vizite la Calarasi, informeaza NewsIn.

In discutiile cu reprezentantii locali ai angajatilor din sistemul sanitar, Cseke Attila s-a referit si la descentralizare, subliniind ca acest proces reprezinta, in acest moment, una dintre solutiile de eficientizare a sistemului sanitar din punct de vedere financiar si organizatoric. "Vrem sa facem descentralizare, insa, pentru corectitudine, inainte de a transfera managementul spitalelor catre autoritatile locale, avem de facut doi pasi foarte importanti. Pe de o parte, analizam situatia prezenta a spitalelor si acolo unde e necesar vom propune reorganizarea, iar pe de alta parte, pentru o finantare corecta, vom egaliza tariful pe caz ponderat pentru spitalele de acelasi rang si cu aceleasi competente", a declarat ministrul Sanatatii.

Cu acelasi prilej, demnitarul le-a explicat reprezentantilor autoritatilor locale ca, din punct de vedere financiar, spitalele vor avea in continuare contract cu casele de asigurari de sanatate. Ministerul Sanatatii va transfera catre autoritatile locale, respectiv judete, atat managementul spitalului, cat si supravegherea asupra acestui contract.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.