Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, le-a transmis, marti, senatorilor din comisia de resort ca din informatiile pe care le are, Casa Regala intentioneaza sa vanda Castelul Peles, iar statul ar trebui sa aiba pregatite resursele necesare pentru a putea cumpara domeniul.

"Noi am inceput negocierile cu Casa Regala pentru prelungirea contractului de inchiriere, saptamana trecuta am avut o intalnire cu reprezentantii Casei Regale si am format o comisie de negociere condusa de domnul secretar de stat Timis. Casa Regala doreste sa vanda Castelul si noi, in momentul in care vom fi notificati in scris, trebuie sa dam un raspuns daca folosim dreptul de preemptiune sau nu. Iar daca nu, intrebarea este ce se va intampla cu cele 60.000 de piese care se afla in Castelul Peles si Pelisor, ce se va intampla mai tarziu cu castelul", a spus Kelemen, adaugand faptul ca, deocamdata, ministerul nu are formulat un raspuns.

Ministrul Culturii a mai precizat ca ar prefera ca statul sa aiba posibilitatea de a cumpara castelul, chiar daca plata se va face in transe, pe parcursul catorva ani, pentru a-l mentine ca muzeu. "Acest domeniu trebuie sa ramana in proprietatea statului. Pentru acest lucru, statul trebuie sa faca un efort, dar pana nu vom primi o notificare scrisa de la Casa Regala, vorbim doar de stiri, de zvonuri, de o discutie despre care nu pot sa va spun mai mult... Intentia Casei Regale pe termen mediu sau lung este vanzarea, catre statul roman daca se poate, a Castelului", a explicat ministrul.

Kelemen Hunor le-a vorbit senatorilor si despre posibilitatea ca, pentru conducerea Filarmonicii "George Enescu" din Capitala, sa se organizeze concurs care sa fie deschis si candidatilor din afara Romaniei, declaratia survenind dupa ce la sfarsitul anului trecut institutia a fost macinata de scandaluri intre membrii orchestrei si manageri.

Ministrul a vorbit astfel despre realizarea unui centru international de arta prin renovarea Salii Palatului, eventual cu finantare europeana, care sa fie gata pana la inceputul editiei 2011 a Festivalului International "George Enescu".

Cu acelasi prilej, Kelemen Hunor le-a prezentat senatorilor si situatia din cinematografie, amintind de anularea ordinului de numire a Consiliului de Administratie al Centrului National al Cinematografiei (CNC). "Vom avea noile propuneri pana joi si vom face o intalnire, daca vor fi mai mult de cinci propuneri - si vor fi - vom face o intalnire la Ministerul Culturii si vom proceda ca la Vatican: inchidem usa si cand o sa iasa fumul alb deshidem si vom avea Consiliu de Adminsitratie. Ca nu ministrul trebuie sa decida daca sunt mai multe propuneri decat cinci din partea breslei cine ramane si cine pleaca. Vreau sa stea ei la o masa, nu se inteleg o zi, se intorc a doua zi si continua", a explicat demnitarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.