Peste 70% dintre romani nu folosesc metode contraceptive moderne, tot mai multe femei isi incep viata sexuala inainte de casatorie, iar principala nemultumire a romanilor internati in spitale este atitudinea medicilor si a asistentelor. Acestea sint citeva dintre concluziile studiului privind sanatatea reproducerii, realizat pe un esantion reprezentantiv de 4.400 de femei si 2.300 de barbati in baza unui acord intre MS, Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie si alte organisme internationale.

Mai mult de trei sferturi dintre romani se declara nemultumiti de atitudinea medicilor si asistentilor din spitale, dar si de faptul ca nu primesc informatii despre boala lor si nu li se pastreaza confidentialitatea. Doar 16% dintre femei folosesc pilule contraceptive, 8% sterilet, in timp ce restul ori nu se protejeaza in nici un fel, ori apeleaza la metode traditionale. 40% dintre cei chestionati spun ca ar dori sa aiba acces la metode moderne de contraceptie. Numarul femeilor care-si incep viata sexuala inainte de a se casatori a crescut semnificativ.

Daca in 1996, 25% dintre femei declarau ca au avut experinte sexuale inainte de casatorie, in 2004, numarul acestora a ajuns la aproape 45%. In timp ce barbatii s-au mai cumintit: numarul barbatilor cu experienta sexuala inainte de a-si pune pirostriile era in 1996 de 65%, iar in 2004 a ajuns la 59,5%. "Rezultatele studiului reprezinta o baza obiectiva pentru stabilirea prioritatilor si evaluarea impactului interventiilor care vor fi finantate din imprumutul Bancii Mondiale pentru proiectul de reforma a sectorului de sanatate", a declarat la prezentantarea studiului ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.